Reacția unor femei când nu au fost lăsate să intre la moaștele Sf. Parascheva pentru că nu sunt din Iași
În prima zi în care au intrat în vigoare noile restricţii la Iaşi, zeci de echipaje de jandarmi au intrat în misiune la pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva.
Forţele de ordine au împrejmuit Catedrala şi nu mai lasă în biserică decât pe cei care au adresa de domiciliu în oraş. Aşa se face că oameni din diverse judeţe ale ţării sau din alte localităţi ale Iașiului au fost întorşi din drum.
Propriu-zis, pelerinajul religios a fost anulat şi doar în ziua de hram, pe 14 Octombrie, se va face o slujbă obişnuită.
Pe o ploaie mocănească, zeci de oameni au ajuns în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în speranţa că vor ajunge la racla sfântă să spună o rugăciune şi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Cei mai mulţi dintre pelerini au fost întorşi din drum.
Reporter: Dar nu aţi ştiut că nu se poate intra decât cu buletinul?
Femeie: Am văzut la televivizor, nu-mi vine să cred.
Reporter: Aţi zis că poate îi înduplecaţi?
Femeie: Da. O să vin cu buletinul.
Reporter: De unde aţi venit?
Femeie: De la Suceava.
Reporter: Şi nu ştiaţi că nu aveţi voie să întarţi la rând, al racla?
Femeie: Nu ştiam.
Reporter: Aţi venit degeaba!
Femeie: Da, am venit degeaba. Ne-au astupat la gură şi ne astupă din toate privinţele.
La Catedrala sunt mai mulţi jandarmi şi volutari decât enoriaşi.
Alexandru Mormenchi, purtător de cuvânt Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău: "Misiunea noastră a început odată cu sosirea primilor pelerini. Există un grad de dificultate, dar o parte din cei care au sosit aici au înţeles despre ce este vorba."
Aseară târziu, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că a anulat întregul program religios.
Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: "Din păcate, este această interdicţie, care îi opreşte pe oameni să vină la Iaşi, pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva. Pot veni pentru orice alt motiv, dar numai pentru aceasta nu pot veni. Ceea ce se anunţă a fi sărbătoarea Sfintei şi era în fiecare an s-a redus la o zi, practic, obişnuită. Pe 14 octombrie va fi prăznuită."
În această după-amiază, organizatorii pelerinajului se întrunesc, din nou, în şedinţa de urgenţă, pentru a lua noi măsuri de ordine publică. Preoţii au anunţat, între timp, că vor scoate racla cu sfintele moaşte, pe baldachinul de pe esplanada Mitroopoliei, pe data de 13 octombrie, cu o zi înainte de hram. Însă doar dacă sunt mulţi oameni care stau la rând şi vor să se închine la Sfânta Cuvioasa Parascheva.