Pelerinajul de Sf. Parascheva de la Iași. Sărbătoarea va dura o singură zi
Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași. Autorităţile din Iaşi intră în alertă din această noapte, când începe oficial, pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva.
Aşadar, de joi, jandarmii şi poliţiştii, vor face filtre la intrările în oraş şi la poarta Catedralei, pentru că, potrivit noilor reglementări, doar persoanele care locuiesc în Iaşi vor putea să se închine la moaşte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca să evite aceasta situaţie, sute de pelerini au umplut, miercuri, curtea Mitropoliei.
UPDATE: Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi organizată în perioada 8-15 octombrie, aşa cum era programat iniţial, ci se va desfăşura doar de hramul sfintei, în ziua de 14 octombrie, cu Sfânta Liturghie, au decis oficialii Bisericii.
„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iaşi pelerini din alte localităţi, racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineaţă, cum era programul iniţial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a notificat Prefectura Judeţului Iaşi că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârşirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva", a spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, citat de Agerpres.
Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași. Filtre la intrările în orașul Iași
Reprezentanţii Mitropoliei din Iaşi au numărat astăzi câte 300 de credincioşi pe oră. Anul trecut în cele 4 zile de pelerinaj au fost 300.000. Acum, deşi sărbătoarea va ţine 7 zile vor fi mult mai puţini.
Reporter: Caţi km aţi parcurs până aici?
Liviu Gusanu, pelerin: 2000 de km. Drumul e obositor, dar se merită. Chiar şi statul la rând trece rapid. Nu contează. spunem mulţumim Lui Dumnezeu că am ajuns cu bine.
Pamela Gusanu: Normal, a vrut să venim pe 12, dar am auzit la ştiri, aseară, că se închide şi nu ne mai da voie să intrăm la ea, şi am venit mai repede. Acum vrem să ne punem la rând, să ajungem la Sf Parascheva.
Cu bagaje în mâini şi supăraţi că li se interzice accesul din această noapte, pelerinii s-au aşezat în cele din urmă la rând. Au purtat măşti de protecţie şi au stat la distanţa unii de ceilalţi.
Oamenii spun că Sfânta Parascheva a făcut minuni pentru ei, şi de aceea vor să-i mulţumească.
Credincioasă: „Cred că sunt 15 ani de când vin şi nu vreau să pierd ocazia. De la vârsta de 11 ani am avut o boală foarte grea, mama mea a venit aici, la Cuvioasa, s-a rugat, şi m–am făcut bine. Cred, cred foarte mult în Sf. Cuvioasă Parascheva, să ne ajute Dumnezeu la toţi”.
Femeie: „Cuvioasa m-a ajutat, am stat în spital la Cuza, şi am simţit puterea ei, cum m-a ajutat foarte mult, şi acum vin să îi mulţumesc sfintei”.
Credincioasă: „Eu voiam să vin vineri, dar am văzut ştirea şi am zis că degeaba vin vineri, mai bine vin acum, de la atâţia km, asta e”.
De la miezul nopţii, enoriaşii nu vor mai au voie să atingă racla. Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile le-a cerut preoţilor să găsească soluţii astfel încât oamenii să nu se apropie de moaşte.
Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași. Reprezentanții Bisericii: sfințenia nu poate să fie dăunătoare
Decizia îi nemulţumeşte pe preoţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Preot Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: „Decizia de a se interzice credincioşilor să nu atingă racla, luată de autorităţi, ne surprinde, pentru că a venit ieri, după câteva ore după ce noi avusesem o întâlnire cu dânşii, nu s-a spus nimic, nu s-a discutat nimic despre acest aspect şi ne-am trezit cu această decizie, cu această impunere. E un lucru foarte dureros, pentru că se aduce atingere unui adevăr de credinţă foarte important. Avem preoţi la rând, căutăm să îi ajutăm să respecte distanţa, să poarte masca, să fie atenţi din toate celelalte puncte de vedere. Dar una este partea vulnerabilă, unde trebuie să fim toţii atenţi, şi alta este ceea ce ţine de sfinţenia care nu poate să fie, în niciun caz, dăunătoare cu ceva, nu poate să aducă atingere sănătăţii cuiva”.
De la miezul nopţii, accesul în curtea Mitropoliei din Iaşi se face doar pe baza buletinului de identitate. Cine nu are domiciliul în municipiul Iaşi nu se poate aşeza la rând.
Ovidiu Mihaiuc, purtător de cuvânt Prefectura Iași: „La intrarea în judeţul Iaşi vor fi organizate filtre, în spaţii deschise este interzisă formarea de grup de persoane, mai mari de 6 persoane, când nu fac parte din aceeaşi familie. Persoanele care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi nu se pot aşeza la rând”.
Cei mai mulţi pelerini vin din judeţele Moldovei şi din Ardeal.
Mihai Chirica, primarul Iașiului: „Lumea este civilizată, se comportă cât se poate de corect, pătrund în interiorul Catedralei Mitropolitane şi îşi rezolvă partea sufletească”.
Racla sfântă va fi scoasă din Catedrală şi depusă în baldachinul împodobit cu flori, pe 13 octombrie, cu o zi înainte de hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: iași, biserica, pelerinaj, credinciosi, racla,
Dată publicare:
07-10-2020 19:43