Pelerinajul de Sfânta Parascheva. Măsurile de protecție sanitară luate de autorități pe fondul pandemiei
Pelerinajul de Sfânta Parascheva, organizat în fiecare an, se va desfășura acum mult mai restrictiv, din cauza măsurilor de protecție sanitară.
Pelerinajul de Sfânta Parascheva, organizat în fiecare an, se va desfășura acum mult mai restrictiv, din cauza măsurilor de protecție sanitară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt măsuri fără precedent pentru pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva, care va începe în această săptămână și la care, în mod normal, participau sute de mii de credincioși din toate colțurile tării. Luni seară, autoritățile au anunțat că la astfel evenimente pot lua parte doar cei cu domiciliul sau reședința în localitatea respectivă.
Așadar, de această dată, nu vom mai vedea autocare pline cu oameni care ajung în Moldova din toată țara pentru a se ruga și a atinge sfintele moaște. La fel s-ar putea întâmpla și la pelerinajul de Sfântul Dimitrie Basarabov din București, de la sfârșitul acestei luni.
Pentru că la marile pelerinaje cu tradiție luau parte, de obicei, zeci sau chiar sute de mii de credincioși din întreaga țară, care se deplasau și cu autocarele sau cu trenul, autoritățile au anunțat măsuri fără precedent.
Mai mult, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis, marţi seară, ca racla cu sfintele moaşte să nu mai fie scoasă din Catedrală, în contextul creşterii numărului de cazuri de coronavirus înregistrate la Iaşi în ultimele zile. Racla urma să fie scoasă joi.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Referitor la organizarea sărbătorilor religioase, este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localități."
Preot Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași."
Pelerinajul de Sfânta Parascheva -reacția BOR
Sunt așteptate și alte restricții, acolo unde numărul infectărilor cu SARS COV-2 a explodat. Însă acestea vor fi stabilite la nivel local. Biserica Ortodoxă a reacționat prin intermediul purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu:
Vasile Bănescu: „Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de pană acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România."
Pelerinajul va începe săptămâna viitoare. Însă, încă din acest weekend, câteva sute de credincioși au venit mai devreme s-au închinat la Mitropolie, la moaște în Pelerinajul de Sfânta Parascheva.