Universitatea Bucuresti a analizat doctoratul Olgutei Vasilescu. "Capitolul 7 se gaseste in totalitate pe Internet"

Ultima actualizare: 26-12-2014 09:15
Lia Olguta Vasilescu

 Un nou caz de plagiat a facut valuri in ultimele zile in politica romaneasca. In centrul scandalului se afla lucrarea de doctorat a Olgutei Vasilescu, in cazul careia Universitatea Bucuresti a sesizat Consiliul National de Etica

Universitatea a publicat marti dimineata pe site-ul sau referatul de expertiza privind suspiciunea de plagiat si alte abateri de la normele academice in cazul lucrarii de doctorat a Olgutei Vasilescu. Pe baza acestui referat, Universitatea a cerut Consiliului National de Etica sa analizeze cazul, deoarece CNE este, potrivit legii, singura institutie care se poate pronunta asupra abaterilor de la conduita stiintifica si de cercetare in cazul persoanelor cu functii de demnitate publica.

Referatul a fost intocmit de profesor dr. Cosima Rughinis, din Comisia de Etica a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala. In CV-ul profesorului Rughinis gasim studii nu doar in Romania, ci si la Rutgers University (unul dintre cele mai bune centre de cercetare din lume, care se poate lauda cu doi laureati Nobel) si la GESIS, principalul centru dedicat stiintelor sociale din Germania. De asemenea, a participat la programe de cercetare din Ungaria, Suedia, Germania, Austria, dar si Singapore, si este membra a International Sociological Association si American Sociological Association.

Citeste si: Copiatul, boala veche la romani. De la Eminescu la Ponta, tot romanul e acuzat de plagiat

Pe de alta parte, si Lia Olguta Vasilescu se poate lauda ca a fost redactor la „Cuvantul Libertatii” din Craiova, deputat si senator de Dolj. Potrivit CV-ului sau, a avut burse de studii in Italia, Danemarca si Belgia, despre care nu avem mai multe detalii.

Ce aspecte din teza de doctorat a Olgutei Vasilescu, intitulata „Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne” au ridicat semne de intrebare? Potrivit referatului, este vorba despre citate si informatii detaliate fara indicarea sursei, dar mai ales despre faptul ca un intreg capitol nu ar face decat sa reformuleze textul original a lui Vilfredo Pareto, "propozitie cu propozitie. Rar apar sintetizari de paragrafe sau subcapitole.”. Iar capitolul 7 al tezei, potrivit referatului Universitatii Bucuresti, „se gaseste in totalitate pe Internet”, fara sa se poata stabili autorul textului publicat online.

Pe de alta parte, primarul Craiovei se apara spunand ca „nimeni in Romania nu a scris mai mult de 20 de pagini despre Pareto”, deci nu avea de unde a plagueze si ca „singura traducere a "Tratatului de sociologie generala" (n. red. lucrarea de capatai a lui Pareto) se afla in posesia mea (doar primele doua volume au fost publicate), din simplul motiv ca eu l-am tradus in romana".

Lia Olguta Vasilescu a scris pe Facebook si ca „Doamna care a facut sesizarea ar trebui sa se ocupe de plantat cartofi, pe viitor, ca nu are nimic a face cu cercetarea stiintifica. Imi rezerv dreptul de a o actiona in instanta pentru prejudicii de imagine".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO