Anchetă pentru omor după tragedia de la Victor Babeș. ”Toți vinovații trebuie să răspundă”

×
Codul embed a fost copiat

"Ancheta să fie cât mai rapidă și cât mai transparentă, pentru ca toți vinovații trebuie să răspundă" - asta a cerut luni seară, la câteva ore după tragedie, premierul României.

Oare de câte ori trebuie să se mai întâmple? După episoadele cutremurătoare de la Piatra Neamț și de la Institutul Matei Balș, acum la Spitalul Victor Babeș din Capitală au murit oameni nevinovați.

Trei pacienți infectați cu SARS-COV2 s-au stins luni după-amiază în urma unei defecțiuni a Unității Mobile de Terapie Intensivă din curtea instituției. Alți cinci bolnavi, internați și ei acolo, au fost salvați și transferați, în stare gravă.

O anchetă a polițiștilor de la Serviciul Omoruri a început, iar premierul vrea ca vinovații să plătească în această noua tragedie care zguduie sistemul de sănătate de la noi.

Trei dintre ei, care erau intubați și ventilați mecanic, nu au mai putut fi salvați. Ceilalți au fost resuscitați de doctori până când au sosit ambulanțele.

Citește și
Cîțu Arafat
Cîțu și Arafat, explicații după tragedia de la Victor Babeș: A fost o problemă de creștere bruscă a presiunii
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Cei cinci bolnavi au fost internați în diferite spitale din Capitală. Iar starea lor, deși gravă, este deocamdată stabilă.

Imediat după ce pacienții au fost evacuați, la fața locului au sosit ministrul Sănătății și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care au oferit și primele explicații în legătură cu cele întâmplate.

Primele date ale anchetei arată că toate ventilatoarele din TIR au intrat în avarie în același timp, ca urmare a unui flux de oxigen mai mare de 6 bari, atât cât este limita admisă.

Aparatura medicală s-a oprit și nu a mai putut fi pusă în funcțiune.

Datele de până acum arată că distribuitorul de oxigen al TIR-ului nu a funcționat așa cum trebuia și a livrat oxigen peste limita admisă.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: ”Când se depășește 6 bari, intră în sistem de autoprotecție și se opresc. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că același TIR de terapie intensivă a funcționat fără probleme în Argeș, mai multe luni.

Raed Arafat: ”TIR-urile sunt în garanție și vreau să menționez că au fost întreținute de mai multe ori de firma fabricantă în cursul anului trecut și, dacă nu mă înșel, și la începutul acestui an au fost vizitate, au fost verificate”.

 

Nu este prima oară când un TIR de terapie intensivă are probleme

 

Acum anchetatorii încearcă să refacă filmul evenimentelor.
De ce distribuitorul de oxigen nu a funcționat cum trebuie? A fost o defecțiune tehnică sau o eroare umană? La aceste întrebări trebuie să răspundă polițiștii Serviciului Omoruri care au preluat cercetările.

Florin Cîțu, premierul României: ”Condoleanțe familiei, familiilor îndoliate și din ce știm până acum se pare că este un accident, dar a început și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne, i-am cerut că această anchetă să fie cât mai rapidă și mai transparentă pentru că toți vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă”.

Revoltător este și faptul că, în momentul în care a avut loc avaria, în curtea spitalului se afla și un reprezentant al firmei care întreținea ventilatoarele. Omul a fost chemat la TIR să ajute.

Raed Arafat: ”Nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo, având în vedere că în TIR sunt pacienți COVID. Chiar dacă i se ofereau materiale de protecție și tot, a preferat să rămână afară și să dea anumite indicații colegilor din interiorul TIR-ului”.

În contextul pandemiei, unități mobile de terapie intensivă au fost instalate în curțile mai multor spitale din țară - pentru că în secțiile interioare ale instituțiilor sanitare nu erau locuri suficiente pentru pacienții cu forme grave.

TIR-ul de la Spitalul Victor Babeș a fost pus în funcțiune la sfârșitul săptămânii trecute.

Nu este pentru prima dată când apar probleme la unitățile mobile de terapie intensivă. Un incident a fost și la TIR-ul din Ploiești. Atunci, presiunea oxigenului a scăzut, iar medicii au fost nevoiți să îi transfere pe bolnavi într-o secție interioară. Un incident a fost apoi și la TIR-ul care se afla la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

 

Reprezentantul firmei, chemat să înlocuiască altă piesă defectă

 

"Ce s-a întâmplat în TIR. Ventilatoarele, care sunt ventilatoare de fabricație americană, deci nu vorbim de ventilatoare care sunt de calitate slabă sau ventilatoare care nu sunt făcute să funcționeze în condiții grele, ventilatoarele respective, când se depășește 6 bari, intră în sistem de autoprotecție și se opresc.

Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună și au creat situația de urgență din interiorul Terapiei Intensive Mobile.

Acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș, până a ajuns aici, deci nu este un TIR care este pus în funcțiune pentru prima dată. Și acum a funcționat sâmbăta, duminică, astăzi până după-masă fără probleme. TIR-urile sunt în garanție și vreau să menționez că au fost întreținute de mai multe ori de firma fabricantă, în cursul anului trecut și, dacă nu mă înșel, și la începutul acestui an au fost vizitate, au fost verificate.

Era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situație, din informațiile care le avem, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo, având în vedere că în TIR sunt pacienți COVID.

Chiar dacă i se ofereau materiale de protecție și tot, a preferat să rămână afară și să dea anumite indicații colegilor din interiorul TIR-ului. El a venit să înlocuiască un aparat din alt motiv, dar nu are nimic cu situația care a fost, el a fost acolo pentru alt motiv și s-a întâmplat să fie în curte.

Avea o disfuncționalitate și pentru asta a fost chemată firma să îl schimbe, nu are nimic cu partea de suprapresiune care a avut loc și care a afectat șase ventilatoare deodată. Două incidente diferite, două chestiuni diferite”, a explica Raed Arafat.

De la conferință de presa care a avut loc la Guvern a lipst ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, însă acesta și-a prezentat condoleanțele într-un mesaj postat pe Facebook.

De altfel, Vlad Voiculescu a fost aici, la Spitalul Victor Babeș în același timp cu secretarul de stat, Raed Arafat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Raed Arafat, după tragedia de la Victor Babeș: Instalația de oxigen a necesitat recent reparații
Raed Arafat, după tragedia de la Victor Babeș: Instalația de oxigen a necesitat recent reparații

Raed Arafat a spus că instalația de oxigen a Unitatății Mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul ”Victor Babeș” a necesitat recent reparații, iar luni seara reprezentantul firmei care întreține ventilatoarele a refuzat să ajute la reparararea lor.

Cîțu și Arafat, explicații după tragedia de la Victor Babeș: A fost o problemă de creștere bruscă a presiunii
Cîțu și Arafat, explicații după tragedia de la Victor Babeș: A fost o problemă de creștere bruscă a presiunii

Premierul Florin Cîţu și Raed Arafat au susținut, luni seară, o declarație de pesă, după ce trei pacienţi internaţi în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeş au murit din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen.

Tragedie la Victor Babeș. Trei morți după ce s-a oprit oxigenul în TIR-ul ATI. MS: A avut loc o defecţiune
Tragedie la Victor Babeș. Trei morți după ce s-a oprit oxigenul în TIR-ul ATI. MS: A avut loc o defecţiune

Trei pacienți au decedat, luni seară, după ce s-a oprit alimentarea cu oxigen în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Potrivit Ministerului Sănătății, a avut loc o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară

Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.

Perioada de înscriere pentru campania „Deșteaptă-te, România!” se prelungește până pe 29 noiembrie 2024
Perioada de înscriere pentru campania „Deșteaptă-te, România!” se prelungește până pe 29 noiembrie 2024

În acest an, PRO TV oferă 100.000 de euro pentru cel mai inovator proiect de dezvoltare a oportunităților educaționale.