Reacția Republicii Moldova la articolul din The Times: „Nu există indicii care ar arăta că țara este în pericol”
Nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol, au declarat reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Moldova.
Autoritățile de la Chișinău au afirmat că riscurile de securitate sunt evaluate constant, după ce un articol din The Times a precizat că Rusia ar intenționa să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, care ar putea fi atacată.
„Toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol,” a declarat pentru PRO TV Chișinău purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Ala Deaconu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Aceste constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali. Evaluăm constant riscurile de securitate și vom comunica publicului orice modificare de situație,” a adăugat acesta.
Posibil atac al Rusiei asupra Republicii Moldova
Mai multe „indicii” arată că într-un viitor apropiat este posibil un atac asupra Republicii Moldova, conform unor surse militare ucrainene citate de ziarul britanic, iar mai apoi de Agerpres.
Dacă o astfel de incursiune ar avea succes, ea le-ar permite forţelor ruse să pătrundă în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, dinspre vest, a scris The Times.
„Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă ruşii încep să obţină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai uşor (de cucerit - n.r.) şi ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială,” a declarat pentru cotidianul britanic o sursă militară ucraineană.
Care ar fi obiectivul tensiunilor din Transnistria
Tensiunile au sporit în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după o serie de explozii misterioase atribuite „teroriştilor”.
Analiştii occidentali cred că obiectivul Kremlinului este de a crea o legătură terestră dinspre Rusia de-a lungul întregii coaste a Ucrainei către Transnistria, tăind accesul Ucrainei la Marea Neagră.
Potrivit unei surse militare, serviciile de informaţii ucrainene atrag atenţia asupra activităţii de la aerodromul principal din Tiraspol, „capitala” Transnistriei, ceea ce sugerează că ruşii se pregătesc pentru conflict, cu avioane de transport Iliuşin-76 şi, posibil, elicoptere care ar urma să ajungă aici.
Potrivit funcţionarilor occidentali, circa 1.500 militari ruşi ar fi staţionaţi în Transnistria.
Rusia ar putea crea un „pretext” pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
CITEȘTE ȘI: Ce spune Maia Sandu despre unirea R. Moldova cu România: „Se poate întâmpla doar cu susținerea poporului”
Fost lider la Chișinău: Rusia încearcă să creeze ostilitate între R. Moldova, România și Ucraina
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, romania, Republica Moldova, Transnistria,
Dată publicare:
02-05-2022 14:33