Reacția lui Marcel Ciolacu după ce PNL a depus amendamentul care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat
La terminarea mandatului, președintele Klaus Iohannis, ar putea candida, pentru un post de senator de București.
Liberalii au depus o inițiativă de modificare a legii, privind alegerea parlamentarilor, care să îi permită președintelui în funcție, să candideze ca independent, dar pe listele partidului lor. Decizia, nu i-ar scurta mandatul de președinte, pentru că aleșii, își vor prelua atribuțiile, după 21 decembrie, când șeful statului, își încheie cei 10 ani, la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a refuzat să lămurească dacă va candida la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Surse politice susțin insa că liberalii au avut deja discuții cu cei de la PSD pentru a adopta o inițativă de modificare a legii privind alegerea senatorilor și deputaților.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Nu am discutat deoarece domnul Iohannis presupun că nu vrea să candideze pe listele PSD”.
Legea încă nu-i permite lui Klaus Iohannis să candideze
În forma actuală, legea nu lasă posibilitatea partidelor să promoveze pe listele lor candidați independenți. Însă, în 2004, când Ion Iliescu pe atunci președinte în funcție a candidat ultima oară pentru un fotoliu de senator, aleșii au făcut aceeași derogare pe care o propun liberalii acum. Respectiv, ca partidele politice să poată susține pe listele lor candidatura independentă a președintelui în funcție.
„Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și aceea de președinte”, arată amendamentul.
Biroul de presă al președintelui a transmis doar că șeful statului nu va pleca de la Cotroceni mai devreme de 21 decembrie, când i se termină mandatul.
„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, Președintele României, Klaus Iohannis, precizează că își va încheia mandatul la termen și nu intenționează să demisioneze din funcția de Președinte”, a transmis Administrația Prezidențială.
Pe de altă parte, între liberali sunt mulți care susțin că alăturarea lui Kaus Iohannis de imaginea partidului nu le va aduce mai multe voturi.
Adrian Veștea (PNL): „A făcut parte înainte de a fi președinte din PNL, a condus PNL, este o personalitate care în ultimii 10 ani e foarte cunoscută, decizia nu ne aparține”.
O discuție despre posibila candidatura a lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare a mai existat și în luna mai, dar demersul de modificare a legislației nu a fost dus mai departe. Șeful statului avea, la acel moment, negocieri pentru obținerea unor funcții importante pe plan extern.