Reacția funcționarei de la Poștă după ce vede că vrem să trimitem carne de porc în Europa
Deşi pesta porcină face ravagii în ţară, regulile impuse pentru combaterea ei nu sunt respectate.
Unii curieri, de pildă, acceptă fără probleme să expedieze din judeţele afectate de boală colete pline cu produse din carne de porc, ce pot răspândi pesta. Încălcă, în acest fel, inclusiv o directivă europeană, care spune că din focarele de pestă nu poate fi scoasă carnea de porc.
La oficiul poştal numărul 6 din Constanța, angajaţii de la ghişeu nu au auzit de restricţiile impuse de autorităţi ca să combată pesta porcină africană. S-au arătat dispuşi să preia un colet plin cu cârnaţi, jambon şi tobă din carne de porc şi, mai grav, au acceptat să îl expedieze în Austria, deşi ar fi putut transmite boala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
CAMERA ASCUNSĂ
Reporter: "Am niște afumături, niște jocuri. Nu cred că se strică, nu? Uitați, le desfac! E jambon afumat, nu-i nicio problemă?”
Funcționară: ”Nu! Ce trimiteți, trimiteți pe răspunderea dumneavoastră!”
Reporter: ”Am înţeles! Deci se poate, da?”
Funcționară: ”Da, da, da!"
O directivă europeană interzice expedierea de carne şi produse din carne de porc din zonele afectate de pesta porcină africană. Ca să nu încălcăm legea, am renunţat să mai trimitem coletul.
Gestul funcţionarilor de la oficiul poştal din Constanța - care au ignorat legislaţia europeană - este condamnat acum de superiorii lor. Într-un răspuns pentru Ştirile Pro TV, aceştia au declarat că:
"S-a constatat că angajata care a preluat coletul deschis şi care a afirmat că poate trimite preparatul din carne pe răspunderea clientului a făcut o greşeală, carnea regăsindu-se pe lista obiectelor interzise la expediere către Austria. Aceasta este o angajată nouă pe această funcţie, fapt care nu o scuză pentru eroarea pe care a făcut-o şi pentru care va primi o sancţiune conform Contractului Colectiv de Muncă."
Nici alte firme de curierat nu respecta interdicţiile impuse pentru combaterea pestei porcine africane. Tot în Constanța, reprezentanţii unei societăţi care transportă colete în Europa ne-au primit fără probleme cutia plină cu produse din carne de porc.
CAMERA ASCUNSĂ
Reporter: "Extern faceți?”
Angajat: ”Unde?”
Reporter: ”Spania. Am niște afumătură. E vreo problemă?”
Angajat: ”Țigări, medicamente?”
Reporter: ”Nu!”
Angajat: ”Da, asta (n.r. carnea) nu-i problemă!"
Am renunţat şi în acest caz să trimitem coletul şi am solicitat un punct de vedere societăţii ai cărei angajaţi au fost dispuşi să îl expedieze în Spania. Dar până la această oră, firma respectivă nu şi-a prezentat poziţia oficială.
Potrivit regulilor, în judeţele afectate de pesta porcină - cum este şi Constanța - circulaţia porcilor vii, a cărnii şi a produselor provenite de la aceştia este interzisă.
Cei de la Poşta Romană şi operatorii privaţi din industria de coletărie susţin că NU au primit până acum nicio informare din partea vreunei autorităţi din care să reiasă că nu ar avea voie să transporte carne din judeţele afectate de pesta porcină.
Ba mai mult, reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veterinare recunosc că nu au trimis astfel de informări, pentru că nu ar exista nicio procedură care să-i oblige să facă asta.
Cu o astfel de organizare, dacă după acest Crăciun pesta porcină se va împrăştia prin tot vestul Europei, România ar putea avea probleme serioase.
În România, pesta porcină a făcut pagube în 295 de localităţi din 18 judeţe. În toal au fost ucişi peste 360 de mii porci.