Reacția Eurohold la criza din piața asigurărilor: Dacă ASF renunţă la revocarea licenţei Euroins, situația revine la normal
Grupurile de reasigurători vor reînnoi imediat contractele de reasigurare şi vor relua plăţile tuturor daunelor curente şi viitoare în locul Fondului de Garantare dacă ASF renunţă la revocarea licenţei Euroins, susţin reprezentanţii Eurohold Bulgaria.
"La două săptămâni de la revocarea abuzivă a licenţei Euroins Romania, piaţa asigurărilor auto obligatorii este într-o confuzie totală din cauza deciziilor fără suport economic care au provocat deja creşterea valorii primelor de asigurare RCA. Preţuri de referinţă mult mărite, două tentative de plafonare a preţurilor eşuate, critici din partea societăţilor de asigurare şi a brokerilor, blocarea reparaţiilor pentru mii de clienţi şi perspectiva pierderii locurilor de muncă pentru mii de salariaţi din industria asigurărilor sunt doar cele mai evidente consecinţe ale deciziei abuzive a ASF", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, acţionarul Eurohold Bulgaria AD nu este de acord ca românii să achite nota de plată pentru deciziile ASF şi este decis să depună toate eforturile pentru a putea continua să susţină Euroins Romania astfel încât lucrurile să reintre în normal şi piaţa asigurărilor RCA să nu fie afectată şi mai mult.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Autorităţile române nu au explicat încă de ce trebuie contribuabilul român să plătească pentru ambiţia ASF de a distruge o societate de asigurări puternică şi care a plătit în 2022 daune în valoare totală de peste 1,6 miliarde lei, din care 1 miliard a provenit de la reasigurători. Euroins Romania este susţinută de un acţionar cu active nete în valoare de 3 miliarde de euro", a declarat Asen Hristov, preşedintele Consiliului de Administraţie Eurohold Bulgaria AD.
Compania a anunţat, în comunicat, că în cazul revocării deciziei ASF, respectiv restituirea licenţei şi restabilirea activităţii Euroins România, EIG Re şi toate celelalte grupuri de reasigurători vor reînnoi imediat contractele de reasigurare şi vor relua plăţile tuturor daunelor curente şi viitoare în locul Fondului de Garantare, ceea ce va economisi sume uriaşe de bani pentru statul român şi cetăţeni.
"Reamintim că, încă din 17 februarie 2023, Eurohold Bulgaria AD a făcut publice principalele clauze ale acordului de reasigurare dintre Euroins România şi EIG Re şi a transmis un mesaj oficial pe această temă către toate publicaţiile din România. Acest lucru ar putea fi uşor verificat pe site-ul companiei, unde a fost încărcat conţinut detaliat pe acest subiect. După cum am informat deja pe 17 februarie, acordurile de reasigurare, semnate de Euroins România, acoperă 97% din toate daunele (plăţile) din portofoliul companiei, nu doar pentru 2022, ci şi pentru întreg anul 2023", se mai precizează în comunicat.
În practică, 97% din toate plăţile privind daunele companiei româneşti sunt garantate şi subscrise de reasigurători externi, susţine sursa citată.
"Pentru anul în curs, EIG Re acoperă 87% din plăţile pe daune ale asigurătorului român, iar Allianz - încă 10% dintre acestea. Reamintim că riscul, care fusese transferat de la Euroins România către EIG Re, a fost cedat unor reasigurători de top din Europa. În acest fel, asigurătorul român trebuie să acopere doar 3% din plăţile pe daune care ar urma să apară în 2023. În acelaşi timp, chiar şi activele disponibile în prezent ale Euroins România sunt peste 270 de milioane de lei, cu mult mai mult decât acest 3% din plăţile pentru daune pe care societatea trebuie să le acopere", se mai spune în document.
Totodată, asigurătorul menţionează că, doar pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 17 martie 2023, peste 450 de milioane de lei au fost plătite către Euroins România în cadrul acestor contracte de reasigurare.
Reprezentanţii Eurohold Bulgaria subliniază că, din 17 martie, când ASF a retras licenţa Euroins România şi a solicitat falimentul acesteia, societatea acoperă toate cerinţele de reglementare şi de capital, este suficient de solvabilă şi nu se putea vorbi de vreun faliment.
"Având în vedere toate informaţiile disponibile despre contractele de reasigurare ale Euroins România, considerăm că ASF datorează statului şi publicului un răspuns la următoarele întrebări: De ce ASF obligă cetăţenii să plătească ei în condiţiile în care pe piaţa internaţională de asigurare există acoperire prin reasigurare? De ce ASF a provocat în mod deliberat şi consecvent o situaţie de criză în care Fondul de Garantare va fi obligat să caute fonduri suplimentare şi semnificative de la Guvern şi, respectiv, de la bugetul de stat din banii contribuabililor români? Nu cumva această decizie ASF deschide calea către înstrăinarea activelor societăţii prin plata unor despăgubiri exagerate către terţi? Va fi responsabilă ASF pentru haosul creat pe piaţa asigurărilor din România, creşterea bruscă a preţurilor şi procesele pe rol de sute de milioane de euro ca urmare revocării abuzive a licenţei Euroins România? Reamintim că licenţa Euroins România a fost retrasă ca urmare a abuzului reprezentanţilor ASF. Documentele necesare pentru a dovedi aceasta sunt disponibile şi vor fi la dispoziţia autorităţilor competente", se mai precizează în comunicat.
Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, şi este listat la Bursele de Valori din Bulgaria şi respectiv Varşovia. Eurohold deţine Euroins Insurance Group AD (EIG) care oferă o gamă completă de produse de asigurare, deserveşte peste 4 milioane de clienţi în 11 ţări şi are peste 3.000 de angajaţi. Eurohold este proprietarul Electrohold, un grup energetic din Bulgaria, cu o cotă de 40% în distribuţia de energie. Electrohold are 3000 de angajaţi şi deserveşte peste 3 milioane de consumatori din ţară.