Reacția Elcen la acuzațiile aduse de Firea. Ce spune despre folosirea păcurii în Capitală

Ultima actualizare: 07-03-2020 16:27
poluare bucuresti

Elcen respinge afirmaţiile potrivit cărora poloarea care a afectat Bucureştiul în weekendul trecut ar fi fost cauzată de CET Grozăveşti.

Reacţia Elcen vine după ce sâmbătă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că poluarea care a afectat Bucureştiul în weekendul trecut a fost cauzată de CET Grozăveşti, care ar fi ars păcură, relatează Agerpres.

Edilul Capitalei a afirmat că are dovezi că "poluarea imensă a fost de la faptul că s-a ars foarte multă păcură în toate CET-urile din Bucureşti, în special Grozăveşti şi Progresul, cel care a poluat cel mai mult şi a dat peste cap calitatea aerului din Bucureşti fiind CET Grozăveşti".

Gabriela Firea a subliniat că măsurile antipoluare "trebuie să fie luate de toate instituţiile care au responsabilitate în domeniu".

Reacția Elcen

 

"Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către Elcen a reprezentat în perioada 27.02 - 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor faţă de nivelul de poluare record înregistrat în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esenţial să se identifice sursele care au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%", precizează Electrocentrale Bucureşti.

Compania susţine că nu a înregistrat nicio depăşire a limitelor emisiilor prevăzute de legislaţia europeană de mediu, fapt confirmat şi de controalele Gărzii de Mediu

În prezent, instalaţiile de ardere din cadrul Elcen se află în plin proces de modernizare în vederea respectării noilor valori limită de emisii de oxizi de azot (NOx) valabile începând cu 30.06.2020; în consecinţă, începând cu anul viitor, Elcen nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale, se arată în comunicatul Elcen.

Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalaţiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantităţi mult mai mari faţă de cantităţile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depăşiri ale emisiilor de poluanţi în atmosferă, informează Electrocentrale Bucureşti.

Compania susţine că nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură şi poluarea excesivă înregistrată în Bucureşti de staţiile de monitorizare

În noaptea de duminică spre luni, staţiile pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 şi de aproape 800% la poluarea cu PM10.

Mesajul transmis de ministrul Mediului

 

Anterior, sâmbătă, ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a afirmat că toate măsurile asumate de Primăria Generală a Capitalei pentru a reduce poluarea aerului în Bucureşti "sunt zero sau aproape de zero" şi PMB şi primăriile de sector au fost amendate cu 75.000 lei de către comisarii Gărzii de Mediu pentru neimplementarea măsurilor asumate în Planul integrat de calitate a aerului.

"Aş vrea să vă spun foarte clar, în momentul de faţă scrie în Planul integrat de calitate a aerului, asumat de Primăria Generală a Capitalei, că sursa principală pentru poluarea aerului din Bucureşti o reprezintă traficul auto. Până în acest moment, toate aceste măsuri, asumate de către Primăria Generală a Capitalei şi de doamna primar Gabriela Firea pentru a reduce poluarea aerului în Bucureşti, sunt zero sau aproape de zero", a declarat Alexe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO