Razboiul pentru un simbol al Romaniei. Istoria conflictului dintre Gigi Becali si Clubul Sportiv al Armatei

Steaua

Procesul dintre MApN si Clubul Sportiv al Armatei, pe de o parte, si FC Steaua pentru marca Steaua a inceput in 2011, dupa ce gruparea a intrat in conflict cu Ministerul Apararii cu privire la folosirea stadionului din Bulevardul Ghencea.

In 2011, FC Steaua acumulase datorii de 250.000 de euro fata de MApN, proprietarul Complexului Sportiv Steaua, reprezentand chiria neachitata.

Anterior, Becali s-a plans de mai multe ori de faptul ca platea o chirie foarte mare pentru folosirea terenurilor din complexul sportiv, cu mult peste cat achitau rivalele Dinamo si Rapid pentru utilizarea arenelor, aflate in proprietatea Ministerului de Interne, respectiv Ministerului Transporturilor.

La finalul lunii octombrie 2008, Becali se arata indignat de faptul ca Ministerul Apararii ii solicita 65.000 de euro pe luna pentru inchirierea stadionului, dupa ce el investise "zece milioane de euro" in modernizarea bazei sportive din Bulevardul Ghencea.

"Am caietul de sarcini facut de MApN si CSA Steaua. Lui Dinamo i se da baza pe 49 de ani, gratis. Sa vedeti in schimb cum sunt hingherit eu. Imi cere 65.000 de euro pe luna. Deci Dinamo ia gratis, mie mi se cere suma de 65.000 de euro. Ce vor sa-mi inchirieze? Centrul de Copii si Juniori facut de mine, am bagat trei milioane, acum imi cer bani. Parcari. Facute de mine, aproximativ doua milioane, imi cer bani sa mi le inchirieze. Terenuri de antrenament, la fel. Teren sintetic, am bagat un milion aproape, imi cer bani pentru chirie. Am investit aproximativ zece milioane in acea baza, care era in paragina, acum vin si cer 65.000 pe luna, adica 800.000-900.000 pe an", spunea atunci Becali.

Citește și
Gigi Becali
Gigi Becali pierde marca Steaua. Decizia este DEFINITIVA
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In mai 2010, Ministerul Apararii Nationale anunta, intr-un comunicat, ca FC Steaua a intarziat plata chiriei pentru Stadionul Steaua cu peste 60 de zile si conform intelegerii dintre cele doua parti, contractul este reziliat automat.

In plin conflict pentru stadion, Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua cerea, la mijlocul anului 2011, judecatorilor Tribunalului Bucuresti anularea marcii Steaua, aflata din anul 2004 in proprietatea societatii Fotbal Club Steaua Bucuresti SA.

"Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti nu este de acord ca sigla-simbol a clubului, ca reprezentant al Ministerului Apararii Nationale, care a facut nume si renume in arena sportiva interna si internationala de-a lungul a 58 de ani de activitate sportiva, sa fie cesionata abuziv si nelegal unei grupari private, chiar daca ea se numeste SC Fotbal Club 'Steaua' Bucuresti", arata colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua, conform cotidianului Adevarul.

Potrivit sursei citate, MApN sustinea ca singura institutie abilitata sa detina si sa foloseasca marca "Steaua Bucuresti" este Clubul Sportiv al Armatei, cu atat mai mult cu cat institutia nu a acceptat niciodata inregistrarea marcii la OSIM de catre altcineva.

Becali a obtinut marca Steaua prin cesiune de la Asociatia Fotbal Club Steaua Bucuresti, societatea care a administrat clubul inainte de 2004 si care s-a dizolvat in 2006, apoi a inregistrat-o la OSIM.

"Precizam ca nu intamplator SC Fotbal Club 'Steaua' Bucuresti a solicitat Asociatiei Fotbal Club Steaua Bucuresti cesionarea marcii, intrucat CSA Steaua nu a fost de acord si nu si-a dat consimtamantul ca SC Fotbal Club 'Steaua' Bucuresti sa-si inregistreze marca", le-a transmis judecatorilor George Boroi.

In replica, Becali sustinea ca reprezenti ai MApN si ai CSA au aprobat in 2004 cesiunea marcii Steaua.

"Este numai o chestie cu care se fac de ras. Altceva nu e. E la mintea cocosului. Toate actele au fost aprobate acum opt ani. Ele au fost aprobate nu de Becali, ci de catre vreo opt-noua generali si colonei ai lor, ai Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Ei au aprobat lucrurile astea", a spus Becali.

Becali se intreba atunci de ce actiunea impotriva FC Steaua nu s-a facut in urma cu mai multi ani, cand au fost intocmite contractele cu MApN privind folosirea bazei sportive din Bulvardul Ghencea.

"Ei n-au stiut ca exista lucrurile astea? Ei au dormit opt ani de zile, au fost prin Siberia, Kazahstan si s-au intors dupa opt ani... Vii dupa opt ani de zile, cand tu, ca club al Armatei, ma accepti, faci contract cu mine pe stadion, ca si societate comerciala Steaua, o accepti si dupa opt ani spui ca n-ai voie? Cata tampenie poate sa existe? Noi facem acte comerciale opt ani de zile si dupa opt ani ei vin si spun ca n-au stiut ca se numeste Steaua si ne contesta?", s-a intrebat el.

A urmat o perioada in care Steaua a evoluat in partidele de pe teren propriu pe stadioanele din Ploiesti, Buzau, Cluj-Napoca si pe Arena Nationala.

Desi Becali si CSA Steaua au ajuns, in primavara anului 2012, la un acord pentru ca FC Steaua sa evolueze din nou in Ghencea, procesul marcii, inceput la 13 septembrie 2011, la Tribunalul Bucuresti, a continuat.

In aprilie 2012, instanta respingea cererea Clubului Sportiv al Armatei de anulare a marcii. Acesta decizie a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut-o, printr-o sentinta data in decembrie 2013.

Dosarul a ajuns la Instanta suprema, iar aceasta a anulat, miercuri, printr-o decizie irevocabila, marca Steaua Bucuresti inregistrata de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, patronul clubului "ros-albastru" aflandu-se in acest mement in inchisoare dupa ce a primit mai multe condamnari.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anulat, prin decizia de miercuri, marca Steaua Bucuresti inregistrata sub nr. 061735 in 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA.

In aceasta vara, CSA Steaua a obtinut de la de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) certificatul de inregistrare al marcii Steaua Bucuresti.

Comentand atunci aceasta situatie, presedintele Consiliului de Administratie al FC Steaua, Valeriu Argaseala, a declarat ca actiunea Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci cu privire la certificatul de inregistrare al marcii Steaua Bucuresti trebuie anulata cat mai repede printr-o hotarare judecatoreasca.

"Eu gasesc total ilogic și lipsit de sens acest eveniment. Este o greșeala. Trebuie sa fie anulata aceasta acțiune a OSIM-ului cat mai repede, printr-o hotarare judecatoreasca. Nu trebuie sa ne ingrijoram, pentru ca lucrurile se vor rezolva", a spus Argaseala, conform digisport.ro.

Valeriu Argaseala a explicat tot atunci "istoria" marcii Steaua: "In 2004 am facut cerere de inregistrare a marcii, pe data de 28 ianuarie, iar aceasta a fost aprobata. A expirat apoi in ianuarie 2014 și am facut cerere de prelungire. In 28 februarie 2014, in buletinul OSIM-ului s-a publicat prelungirea marcii in proprietatea Fotbal Club Steaua pana pe 29.01.2024. De aici incepe o alta poveste. In decembrie 2013 am aflat ca cei de la CSA au depus o cerere pentru inregistrarea unei marci. Acea marca era similara cu marca noastra. In iulie 2014 s-a publicat și in buletinul oficial ca cei de la CSA pot utiliza aceasta marca. Nu este niciun pericol".

FC Steaua a anuntat, joi, printr-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, ca echipa isi va continua parcursul in competitiile interne si internationale, precizand totodata ca va duce la indeplinire hotararea ICCJ privind marca Steaua.

"In urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie din data de 03.12.2014, referitoare la anularea marcii Steaua Bucuresti, va facem cunoscut ca am luat la cunostinta si am demarat toate diligentele in vederea ducerii la indeplinire a acestei hotarari. In aceeasi masura, ii asiguram pe suporteri si pe iubitorii de fotbal ca echipa noastra isi va continua parcursul in competitiile interne si internationale", se arata in comunicatul postat pe site-ul oficial al Stelei.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cele doua optiuni ale lui Gigi Becali dupa ce a PIERDUT marca Steaua. Cum ar putea sa se numeasca echipa
Cele doua optiuni ale lui Gigi Becali dupa ce a PIERDUT marca Steaua. Cum ar putea sa se numeasca echipa

Lovitura grea pentru George Becali. Latifundiarul din Pipera a pierdut definitiv dreptul asupra marcii Steaua Bucuresti, adica nume, emblema si culori. Titularul de drept a redevenit Clubul Sportiv al Armatei dupa ani de zile de procese.

Gigi Becali pierde marca Steaua. Decizia este DEFINITIVA
Gigi Becali pierde marca Steaua. Decizia este DEFINITIVA

Instanta suprema a anulat, miercuri, printr-o decizie irevocabila, marca Steaua Bucuresti inregistrata de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, in procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.