Războiul gunoaielor din sectorul 1 aduce ultimatumul Primăriei: rupe contractul cu Romprest, în 24 de ore
Războiul colectării gunoaielor din centrul Bucureştiului a ajuns în faza ultimatelor. Primăria Sectorului 1 a notificat firma Romprest că rupe contractul, dacă nu se face curăţenie în 24 de ore.
În schimb, avocaţii firmei de salubritate transmit că vor da în judecată primăria pentru neplata facturilor.
Un fotograf amator a imortalizat 6 zile la rând mizeria depozitată pe Strada Plevnei. Nici măcar o pungă nu este ridicată în acest timp, deşi primarul Clotilde Armand a scris pe pagina ei de Facebook că a început curăţenia.
Primăria Sectorului 1 a reuşit să deschidă miercuri dimineaţă porţile sortatorilor şi să-i plătească direct, iar gunoiul a început să fie ridicat. În doar 3 ore de la deschidere, Romprest a depozitat peste 260 de tone de gunoi. Nu şi gunoaiele strânse pe bulevardul Nicolae Titulescu. Sacii cu PET-uri şi cartoane zac chiar peste drum de Primăria Sectorului 1.
„Primăria, Romprest... unul zice aşa, altul zice altceva şi noi stăm cu gunoaiele. Sunt locuitor al sectorului 1 şi îmi pare rău de ceea ce se întâmplă. Pe toate străzile sunt mormane nu doar aici" se plânge un locuitor.
În spatele blocurilor e şi mai rău. Unul din directorii Romprest explică:
Sorin Velicu, director Romprest: „În continuare, doamna primar, cred că nu ştie de unde se generează deşeurile şi în ce facturi sunt. Una este salubrizarea populaţiei şi instituţii unde avem colectare şi transport separat dar avem şi salubrizare stradală, care are altă factură. Primăria Sectorului 1 e restantă cu 122,5 milioane de lei, la care se adăugă penalităţi.”
În timp ce Romprest se plânge că nu are bani nici să-şi plătească angajaţii, Primăria Sectorului 1 a trimis o notificare prin care atenţionează că va rupe contractul. În document e specificat că plata e la zi. 168 de milioane de lei ar fi fost viraţi în conturile Romprest în perioada iulie 2020 mai 2021.
Astfel de grămezi de gunoi pe care le putem vedea aproape pe toate străzile din Sectorul 1, vin la pachet şi cu alte probleme, şobolanii. Rozătoarele vin să caute mâncare şi invadează şi clădirile din jur.
Este şi cazul unui magazin alimentar, care s-a trezit cu un şobolan în vitrina cu produse de panificaţie. Reprezentanţii magazinului spun că au deratizat zilnic, însă măsura e insuficientă, atâta timp cât gunoaiele depozitate în exterior nu se ridică.