Soluție de moment găsită pentru criza gunoaielor din Sectorul 1. Anunțul făcut de prefectul Capitalei
Prefectura Bucureştiului a găsit o soluţie de moment în criza gunoaielor din Sectorul 1. Primăria va plăti direct, pentru sortarea gunoiului, fără să mai implice firma de salubritate Romprest.
Prefectul a refuzat însă să declare stare de alertă, aşa cum ceruse Clotilde Armand. ''Nu este un pericol iminent, susţine el'', deşi unele străzi din centrul Capitalei sunt pline de gunoaie.
Prefectul Capitalei spune că pe baza evaluărilor făcute de Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu nu sunt motive suficiente să declare stare de alertă în sectorul 1. Între timp, însă, spune că a găsit o soluţie pentru că procesarea gunoaielor, care era blocată din cauza unor dispute privind plăţile, să continue, astfel încât firma de salubritate să aibă unde să ducă deşeurile adunate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alin Stoica, prefectul Capitalei: "Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata sortătorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul. Prestatorul sunt sigur că va aprecia acest gest şi va asigura serviciul''.
Cei de la Romprest spun că, deocamdată, nu au fost informaţi de Primăria Sectorului 1 cu privire la soluţia anunţată de prefect. În trecut, au fost de acord cu ideea.
Primarul Clotilde Armand a cerut încă de acum o săptămână declararea stării de alertă în Sectorul 1, după ce, vreme de câteva zile, prestatorul serviciilor de salubritate nu a mai ridicat gunoaiele de pe străzi. Compania de salubritate a reclamat ca primăria are datorii istorice de 120 milioane de lei. De cealaltă parte, Clotilde Armand a susţinut că facturile sunt umflate şi că tarifele practicate de Romprest sunt uriaşe, de 5 ori mai mari ca în Oradea, de pildă.
Între timp, Romprest a reluat ridicarea gunoaielor, dar nu a reuşit să le adune de pe toate străzile.
Suntem aproape de Piaţă Victoriei, la o stradă distanţă de clădirea Guvernului şi vedem la acest colţ de stradă mormane de gunoaie, sunt deşeuri aruncate de câteva zile bune. Iar situaţia se repetă pe mai multe străzi din sectorul 1.
Potrivit unui document citat de jurnaliştii de la G4media, Romprest are, prin contract, exclusivitate pe 25 de ani pentru serviciile de salubritate din Sectorul 1. În act este prevăzut că Primăria ar putea rezilia contractul unilateral doar dacă Romprest intră în faliment. Aşadar, Primăria nu ar avea cum să încheie un alt contract cu o altă firmă până nu rezolvă situaţia cu Romprest.
Situaţia va fi tranşată între timp în instanţă. Joi, judecătoria Sectorului 1 admis o cerere a Romprest de executare silită a Consiliului Local al Sectorului 1.