Importăm sute de tone de deșeuri, majoritatea ilegal, pentru că este o afacere bănoasă, dar un dezastru pentru mediu
România se îngroapă în gunoaie, zi de zi. Grav este că am ajuns și să importăm tone de deșeuri care ajung ilegal la noi. Numai la începutul acestei săptămâni peste 180 de tone au fost oprite la graniță.
În unele cazuri, încărcătura era trecută în acte, drept marfă second-hand. Profiturile de pe urma importurilor ilegale de deșeuri sunt uriașe, iar autoritățile reclamă că nu au aparatură și nici oameni suficienți ca să controleze, tot ce intră în țară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cantităţi uriaşe de deşeuri au fost oprite la intrarea în ţara noastră, numai într-o singură zi.
187 de tone de deşeuri au fost reţinute la punctele de frontieră de la: Giurgiu, Borş, Călăraşi, Nădlac şi la malul mării. Cea mai mare cantitate, de 62 de tone, a fost descoperită la Giurgiu – camioane întregi de aluminiu şi polistiren, care aveau ca destinaţie Bucureştiul. Alte zeci de tone de textile, sticlă, plastic şi cauciuc – au fost oprite la Borş, Călăraşi, Nădlac şi pe litoral.
Şeful Gărzii de Mediu spune că are nevoie de mai mulţi oameni pentru controale, iar în vămi ar trebui montate scannere pentru transporturile ilegale.
Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu: „În momentul în care deschizi uşile containerului, ai câţiva baloţi, frumos ambalaţi, cu produse second hand, vandabile, în spate se ascund zeci de tone de deşeuri care vor merge pe gropi ilegale de deşeuri”
Unele deşeuri pătrund la noi în ţară drept mărfuri second-hand, ca haine sau anvelope, dar în realitate sunt resturi. Afacerile cu importul ilegal de gunoaie sunt foarte bănoase.
Octavian Berceanu: „Dacă ele sunt aruncate aiurea sau depozitate ilegal, vorbim de 5000 de euro pe camion. Suntem îngrijoraţi că s-ar putea ca această cantitate de deşeuri care intră ilegal în România să fie de câteva ori mai mare decât cantitatea pe care noi o surprindem prin controale.”
De la începutul anului, aproape 3.800 de tone de deşeuri au fost oprite la intrarea în România. Sunt transporturi ilegale prin care se încearcă aducerea de gunoaie din ţări precum Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia ori Norvegia. În acte, apar ca materiale reciclabile, dar în realitate sunt deşeuri - unele periculoase pentru mediu.
Andrei Coșuleanu, Act for Tomorrow: „Este de cinci ori mai ieftin să depozitezi în România, când vorbim de nişte mii de tone, sunt sume uriaşe care se învârt în acest cerc de ilegalităţi. Deşeul este, din păcate, în momentul de faţă, o afacere profitabilă pentru europenii care vin în România, pentru România este un dezastru ecologic”.
În ţările vestice, neutralizarea deşeurilor costă de câteva ori mai mult decât în România. Legislaţia de la noi spune că pot fi aduse din alte ţări doar deşeuri care pot fi valorificate, deci refolosite sau arse în instalaţii din fabricile de ciment, de pildă.