Războiul din Ucraina văzut prin ochii corespondentului special ȘtirilePROTV în Odesa. Care au fost cele mai grele momente

×
Codul embed a fost copiat

Momentele dramatice trăite în Odesa au fost relatate de corespondentul special al Știrilor PROTV Paul Angelescu, într-o discuție cu Andreea Esca, luni seara, în studio.  

Andreea Esca: După această experiență grea și nedorită ce ai zice că te-a afectat cel mai mult?

Paul Angelescu: ”Tot stau și încerc să-mi închipui deciziile pe care trebuie să le ia milioane de oameni în Ucraina și mă gândesc cum le iau și nu-mi dau seama cum aș putea reacționa eu. Cum decizi dacă stai să-ți aperi țara sau să-ți duci familia către siguranță? Cum decizi dacă pleci cu copiii sau trebuie, poate, să-ți lași părinții în urmă pentru că sunt prea bătrâni? Cum decizi să îți lași apartamentul, orașul, țara în urmă și te duci în necunoscut? Ce faci dacă ai pe cineva bolnav în familie, dacă e cineva care are cancer și trebuie să facă tratament? Ce faci, rămâi în orașul care e amenințat de bombardamente știind că acolo e spitalul unde trebuie să te duci, sau îți încerci norocul și s-ar putea să rămâi câteva zile pe drum și nu știi ce ajutor medical o să primești în țara în care ajungi? Cum iei toate aceste decizii? După câte alarme consideri că nu mai ai toleranță la risc? După câte bombardamente? Cum stabilești aceste lucruri? La câți kilometri să se apropie tancurile ca să decizi ok, e prea mult, plec și las totul în urmă?”

Paul Angelescu: ”Nu pot să-mi închipui, n-am crezut vreodată că cineva în Europa în 2022 va trebui să mai ia o astfel de decizie, credeam că lucrurile acestea o să le văd în documentare, filme și atât”.

Andreea Esca: Care au fost imaginile care te-au marcat în toată această perioadă în care ai fost în Odesa?

Citește și
Nord Stream 1
Rusia ameninţă în premieră în mod direct că va opri livrările de gaz către Europa, prin Nord Stream 1
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Paul Angelescu: ”Au fost foarte multe. Am întâlnit un copil de 15 ani în Nikolaev, orașul pe care ați văzut că îl bombardează acum, și spunea că el rămâne acolo și vrea să ajute voluntarii. Părinții lui sunt de acord, mama lui era printre voluntarii care făceau cocktail-uri Molotov într-un loc pe care l-am filmat, un loc secret, ne-au rugat să nu le arătăm fețele atunci ca să nu cumva să îi punem în pericol, să nu filmăm drumul spre acel loc, să nu filmăm exterioarele de clădiri. I-am cunoscut și mama, am întrebat-o „sunteți de acord să vorbească copilul?”, a zis „da, nicio problemă”.

Andreea Esca: Ce-ți spuneau, ei fac asta de ce? Din dragostea pentru țară?

Andreea Esca: ”Până la urmă sunt niște oameni care duc un trai amărât, nu sunt într-o țară care să le ofere cine știe ce condiții. Dar există această dragoste de țară, nu, care vine de unde? Din educație, din durerea pe care o trăiesc?”


Paul Angelescu: „N-aș putea să-ți spun foarte sigur, noi am stat acolo 10 zile și încă încerc să-mi explic cum de sunt atât de mulți civili care sunt gata să pună mâna pe armă sau chiar fără arme să stea în fața tancurilor și să încerce să-și apere orașele. Eu unul nu știu cum aș reacționa într-o astfel de situație, îți spun sincer. Da, am stat 10 zile acolo, a fost un grad de pericol, dar noi ne-am întors acasă, iar pentru noi drumul spre casă era către un loc cunoscut. Eu mă întorceam, vă vedeam pe voi, colegii noștri, îmi vedeam familia”.

Andreea Esca: A existat un moment în care ți-a fost cel mai frică?

Paul Angelescu: ”Am fost pe robot automat, cred că toată echipa a fost la fel, pe modul supraviețuire. A fost un moment în care a căzut un obuz sau o mortieră, nu sunt sigur, la 150 de metri de noi. În momentul acela n-am simțit frica, am simțit că trebuie să ne urcăm cu toții cât de repede se poate în mașină și să gonim mai depărte de locul respectiv”.

Andreea Esca: Țineai legătura cu părinții tăi?


Paul Angelescu: ”Da, țineam legătura. Erau speriați. În același timp mă susțin, știu că asta e meseria, ceea ce e bine pentru că la un moment dat dacă îi auzi că sunt extrem de îngrijorați la telefon sau când făceam videocall-uri, te stresează și pe tine și mai mult și acumulat cu toată oboseala și tensiunea... Mă gândesc, la un moment dat am dat un live în jurnalul de 19 că președintele Zelensky anunță că rușii vor să distrugă Odesa. Cum e să trăiești în Odesa, civil, și să-l auzi pe propriul președinte spunându-ți asta? Și oamenii încă rămâneau, erau pe baricade sau erau voluntari care voiau să ajute cu mâncare, cu medicamente, cu haine”.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 13. Olena Zelenska: „Dacă nu-l oprim pe Putin, nu va mai fi vreun loc sigur în lume”
Război în Ucraina, ziua 13. Olena Zelenska: „Dacă nu-l oprim pe Putin, nu va mai fi vreun loc sigur în lume”

Război în Ucraina, ziua 13. În a 13-a zi de război în Ucraina, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunță că mai multe obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov. 

Rusia ameninţă în premieră în mod direct că va opri livrările de gaz către Europa, prin Nord Stream 1
Rusia ameninţă în premieră în mod direct că va opri livrările de gaz către Europa, prin Nord Stream 1

Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.

Ruşii fac prăpad în calea lor:
Ruşii fac prăpad în calea lor: "Caută prin case, distrug mașinile. Iau tot ce găsesc în cale. Unii chiar se distrează"

În Ucraina vecină se încearcă, marți, o nouă evacuare a civililor, prin coridoare umanitare, după ce Rusia a promis, luni seara, încetarea temporară a focului în 5 oraşe asediate.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.