Războiul din Ucraina. Sinteza evenimentelor, 3 iunie. 101 de zile de când Vladimir Putin a invadat Ucraina
„Victoria va fi a noastră”, spune președintele Ucrainei. Vineri s-au împlinit 100 de zile de când Vladimir Putin și-a trimis armata în țara sa.
Atât experții occidentali, cât și responsabilii de la Pentagon și NATO, consideră că Moscova nu și-a atins obiectivele inițiale în Ucraina. Însă rușii pot trece la „reușite” orașele Mariupol, Melitopol și Herson, iar „operațiunea militară specială va continua până când vor fi complet eliberate regiunile Luhansk și Donetzk”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Între timp, luptători ai Legiunii Internaționale, formată din voluntari străini ce luptă pentru Ucraina, au ajuns la Severodonețk și vor întări apărarea țării.
La 100 de zile de la declanșarea invaziei, bilanțul este sumbru: Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei, zeci de mii de civili și soldați din ambele tabere au murit, orașe întregi sunt rase de pe fața pământului, șapte milioane de refugiați ucraineni rătăcesc prin Europa, iar valul de șoc s-a întins în toată lumea: ordinea geopolitică mondială este bulversată, iar economia globală, slăbită.
Nila Zelinska, localnic: „Am pierdut absolut tot. Parcă suntem blestemați. Toată munca noastră e spulberată.”
Trupele ucrainene rezistă
Și totuși, Parada Victoriei la Kiev, visată de Putin, nu s-a materializat. Dotate cu armament occidental, trupele ucrainene au devastat coloane de blindate rusești, au ucis, potrivit Kievului, peste 30 de mii de ruși, inclusiv un număr neobișnuit de mare de generali, au scufundat perla flotei ruse la Marea Neagră și au reușit să mențină controlul asupra propriului spațiu aerian. Asta deși Moscova a trimi, în aşa-numita „operațiune militară specială”, de 10 ori mai multe avioane de luptă şi de cinci ori mai multe vehicule blindate.
Volodimir Zelenski: „Oameni minunați din minunată Ucraina, acum exact 100 de zile ne-am trezit cu toții într-o nouă realitate. Acum exact 100 de zile ne-am trezit la fel ca alții, doar că ucrainenii nu au zărit la trezire razele soarelui, ci explozii de rachete care ne-au lovit casele, iar atunci s-au trezit cu totul alți ucraineni.”
Președintele Zelenski este, de altfel, unul dintre cele mai valoroase atuuri ale Ucrainei. Cu un stil neprotocolar și uman, Zelenski a bătut la toate ușile posibile ca să mențină presiunea asupra comunității occidentale în favoarea Ucrainei, iar răspunsurile nu au întârziat să apară.
Reporter: Domnule Președinte, ar trebui Ucraina să cedeze din teritoriu pentru a ajunge la pace?
Joe Biden: „Am spus încă de la început, chiar dacă nu toată lumea a fost de acord cu mine, nimic despre Ucraina fără Ucraina. Este teritoriul lor. Nu le voi spune ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă, dar vom continua să-i sprijinim pe ucraineni, astfel încât să se poată apăra.”
În Rusia, copiii de grădiniță, declară că sunt gata să moară pentru Putin
În tot acest timp, în Rusia, copiii de grădiniță, unii îmbracați în uniforme militare, declară cântând că sunt gata să moară pentru Putin. Armata Kremlinului se confruntă cu probleme tot mai serioase în încercarea de a susține război și a pastra teritoriile câștigate, apreciaza experții occidentali. Lipsa alimentelor și a medicamentelor precum și pregătirea deficitară și disciplina precară reduc șansele mobilizării unei puteri de luptă semnificative. O treime dintre soldații ruși intrați în sistemul de rotație refuză să revină în luptă.
Nikolay Mitrokhin, analist independent la Universitatea din Bremen: „Când rușii s-au retras din împrejurimile Kievului, nu au lăsat niciun fel de muniții în urma. Au rămas camioane și blindate, dar deloc muniții. Asta înseamnă că au folosit tot ce aveau. De fapt, de asta s-au și retras din nord și nord-est, pierduseră rutele de aprovizionare.”
Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: „Sancțiunile cumulate adoptate împotriva Moscovei au și vor avea un impact devastator asupra economiei ruse.”
Robert Habeck, ministrul german al Economiei și al protecției climei: „Putin (Rusia) nu prea mai poate cumpăra nimic, chiar dacă ar avea bani. Economia Rusiei se prăbușește, exporturile și importurile Rusiei sunt în scădere dramatică. Ratingul de credit al Rusiei este compromis. Investițiile au scăzut cu 34%. Nimeni nu vrea să mai investească în Rusia. Nu o poate ține așa mult timp.”
Kremlinul are rezerve infinite de soldați de sacrificiu
Există, însă, și o altă fațetă a problemei, deloc încurajatoare pentru Kiev. Stalin spunea așa: „cantitatea este o calitate în sine”. Cu alte cuvinte, Kremlinul are rezerve infinite de soldați de sacrificiu, iar Putin încă nu se confruntă cu presiunea internă pe care mizau occidentalii. Și nici nu-l zorește nimeni, ba chiar mizează că, pe măsură ce trece timpul, occidentul își va pierde interesul față de război, iar indiferența va lua locul solidarității sau „Oți avea voi ceasuri, dar noi avem timp", după cum le-ar fi declarat americanilor un taliban capturat.
În același timp, fostul premier rus, Dmitri Medvedev, în prezent șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat cu bombardarea centrelor de putere de la Kiev dacă ucrainenii folosesc rachetele americane cu raza de acțiune de 80 de km pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei. Și tot Medvedev a făcut o declarație delirantă despre iminentul sfârșit al lumii, într-un interviu la Al Jazeera.
Dmitri Medvedev: „Lucrurile sunt deja în mișcare. Există diferite moduri de a privi lucrurile, dar Călăreții Apocalipsei sunt pe drum și că toată speranța este în Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic.”
Asta după ce un parlamentar rus sugera că e timpul ca rușii să atace bazele americane din Europa.
Omenirea ar trebui să se pregătească pentru un „uragan economic”
Revenind pe un teren mai realist și plauzibil, șeful faimoasei bănci americane JPMorgan avertizează că omenirea ar trebui să se pregătească pentru un „uragan economic”, despre care cărțile de istorie vor scrie zeci de ani de-acum încolo. „Uraganul este la capătul străzii și vine spre noi. Ați face bine să vă pregătiți”, a declarat Jamie Dimon, precizând că fenomenul va fi cauzat de războiul din Ucraina, presiunile inflaționiste tot mai mari și creșterea ratelor dobânzilor, dar, așa cum era de așteptat, Putin dă vina pe Occident.
Vladimir Putin: „Nu are nimic de-a face cu nicio operațiune militară rusă în Donbas, nu are nicio legătură cu asta, dar, după ce a început operațiunea noastră, europenii și americanii, așa-zișii parteneri americani, au început să ia măsuri care au agravat situația atât în sectorul alimentar, cât și în cel al îngrășămintelor.”
Putin susține sus și tare că Rusia nu împiedică exporturile de grâu prin porturile ucrainene, dar ține să sublinieze că cea mai bună soluţie ar fi tranzitul prin Belarus.