În plin război cu inflația, aleșii au mai acordat niște majorări salarile. Și nu pentru bugetarii de rând, ci pentru aproape toți reprezentanții locali.

Primari, viceprimari ori președinți de consilii județene vor avea lefuri mai mari și cu câteva mii de lei. Majorarea vine chiar înainte ca angajările la stat să fie înghețate, la fel și salariile celor din sistemul public, după cum a promis coaliția de guvernare.

Fără să spună ce se schimbă prin acest amendament, parlamentarii puterii au reușit să mai dea o lovitură bugetului, de data aceasta, la nivel local. Salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene vor fi si ele majorate începând de luna viitoare. Și majorarea nu este deloc mică.

Cum se vor calcula noile salarii ale primarilor și șefilor de consilii județene

Prin această modificare, noile lefuri ale primarilor și șefilor de consilii județene se vor calcula în funcție de venitul minim pe economie din 2021, ajuns la 2.300 de lei si nu de cel din 2019, când era 2.080 de lei.

Asa se face că, de exemplu, primarul Capitalei va ajunge să câstige 23.000 de lei, față de 20.800 de lei, cât are acum.

Primarul unui municipiu de județ ar urma să primească și el în plus aproape 2.000 de lei, iar edilul unei comune - cam 1.000 de lei în plus. În aceeași măsură cresc și salariile viceprimarilor, care, de altfel, vor duce la creșteri în lanț în toată administrația publică locală.

Adrian Solomon, deputat PSD: „Sunt reglaje fine pe care le facem. Legile nu sunt date de Dumnezeu, sunt făcute tot de noi.”

„Se dă drumul la măriri salariale în local exact cu câteva zile înainte să se plafoneze salariile”

Cristian Seidler, deputat USR: „Serios? Serios, o mărire de peste 10% e un reglaj fin?! La nivel de impact bugetar știți ce înseamnă asta? Nu stim, că nu există o evaluare în acest sens. Se dă drumul la măriri salariale în local exact cu câteva zile înainte să se plafoneze salariile”.

Primarii cer de ani de zile pensii speciale așa că acum sunt bucuroși pentru ce au primit. Chiar dacă asta le va sărăci bugetul si mai tare.

Prin această modificare, însă, nu doar salariile aleșilor locali vor crește, ci și ale tuturor angajaților din administrația publică. Legea a fost adoptată săptămâna trecută.

 

CITEȘTE ȘI: Năsui: Pensia specială medie „a crescut de peste trei ori mai mult decât a românilor obișnuiți”

Un bancher de top din SUA prezice un „uragan economic”. „Vor scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”