Rata mortalității este de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate, față de cele vaccinate cu schemă completă
Un studiu recent al Centrului american pentru Combaterea Bolilor (CDC) relevă faptul că americanii nevaccinați au o rata a mortalității din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei vaccinați, odată cu apariția tulpinii dominante Delta.
De asemenea, studiul mai arată că persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital și o probabilitate de cinci ori mai mica de a se infecta.
În același timp, acest studiu arată și că eficiența vaccinurilor a scăzut moderat în perioada în care varianta Delta a devenit dominantă, în jurul datei de 20 iunie. Cu toate acestea, vaccinurile rămân foarte eficiente în special în prevenirea spitalizării și a decesului din cauza COVID-19, transmite CNCAV.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Persoanele nevaccinate au avut o rata de infecție de 11,1 ori mai mare decât persoanele vaccinate înainte de circulația Delta și de 4,6 ori mai mare după. Aceste cifre reprezintă scăderi ale eficienței brute pentru toate tipurile de vaccin luate împreuna, de la 94% la 91% pentru deces, de la 92% la 90% pentru internările în spital și de la 91% la 78% pentru prevenirea infecției”, precizează raportul publicat de US Centers for Disease Control.
Eficacitatea vaccinurilor în funcție de vârstă
Alte două studii citate de CDC arată că scăderea eficienței vaccinurilor este mai marcantă la persoanele mai în vârstă, cu mențiunea că aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la începutul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinație între scăderea eficientei în timp, răspunsul mai slab la vârste înaintate și alte variabile neluate în calcul.
Cu toate acestea, nivelul general de protecție împotriva spitalizării pentru COVID-19 a rămas ridicat, la 86%. Vaccinurile au fost 89% (85% până la 92%) eficiente în prevenirea internărilor COVID-19 în rândul adulților cu vârsta sub 75 de ani, și 76% (64% până la 84%) eficiente în cazul persoanelor peste 75 de ani.
Datele au oferit „dovezi suplimentare ale puterii vaccinării”, a declarat directorul CDC Rochelle Walensky, după ce a prezentat concluziile studiilor în cadrul unui briefing al Casei Albe. „Asa cum am arătat, studiu după studiu, vaccinarea funcționează”. Varianta Delta reprezintă acum peste 99% din noile infecții din SUA. Doar peste jumătate din populația totală (54%) este acum complet vaccinată, iar 63% au primit cel puțin o doză. Studiul CDC a urmărit 569.142 cazuri COVID-19, 34.972 persoane internate în spital și 6.132 de decese. Dintre persoanele vaccinate aflate în studiu, 92% au primit vaccinuri ARNm, restul vaccinul Janssen (Johnson & Johnson).
România, pe locul al 2-lea în Europa și pe 6 în lume la numărul de decese
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.
- vaccinurile reduc semnificativ riscul de infecție;
- vaccinurile reduc considerabil riscul de boală severă și limitează răspândirea
virusului;
- vaccinurile reduc considerabil riscul de spitalizare;
- vaccinurile reduc considerabil riscul de deces;
- vaccinurile împreună cu măsurile de protecție non-farmaceutice sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei.
CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.
De la începutul campaniei și până astăzi, în România au fost vaccinate 5.570.830 de persoane, din care 5.401.290 au primit schema completă, iar 128.052 au primit și doza a treia. România este pe locul al 2-lea în Europa și pe 6 în lume la numărul de decese. Față de alte țari europene, ca Germania, Franța, Spania sau Portugalia, unde rata de vaccinare trece de 70%, noi suntem la coadă. Doar 28% din populația elegibilă este imunizată cu ambele doze și numai 1%cu o doză, lucru punctat, miercuri, și de premier.