Răscumpărare de 157.000 euro după atacul cibernetic care a afectat spitalele din România. Cazul, în atenția DIICOT
Un atac cibernetic masiv, care a avut loc în noapte de 11 spre 12 februarie, a blocat platforma digitală Hipocrate la care sunt conectate cele mai multe spitale din România. Din acest motiv, activitatea din zeci de unități medicale a fost afectată.
După acest atac, a fost cerută o răscumpărare de aproximativ 157.000 euro, însă Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a recomandat să nu se ia legătura cu atacatorii.
"Există o cerere de ransom (răscumpărare) de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 EURO). În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât și alte autorități cu atribuții în domeniul securității cibernetice implicate în analiza acestui incident RECOMANDĂ SĂ NU se ia legătura cu atacatorii și să nu se plătească răscumpărarea cerută", a transmis DNSC.
A fost sesizată DIICOT
Cele două societăți comerciale care administrează sistemul informatic Hipocrate au reclamat cazul la DIICOT.
"La data de 12.02.2024, două societăți comerciale care prestează servicii de mentenanță a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu faptul că, în zilele de 11 și 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat și infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware ce a avut drept consecință blocarea funcționării acestui sistem și a comunicațiilor de orice fel, precum și restricționarea accesului la bazele de date informatice", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
"În cauza constituită se efectuează cercetări, in rem, privind săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice", a mai transmis DIICOT, care a precizat că "această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice".
Cum se prezintă situația în spitale
Între timp, marți, 13 februarie, a fost restabilită funcționalitatea sistemului Hipocrate în cele mai multe dintre spitale. Pentru alte șase unități medicale, se estimează că situația va fi remediată în cursul după-amiezii. Per total au fost afectate 25 de spitale din sistemul sanitar local.
Situația de la Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași) și Sanatoriul Brad rămâne în continuare neclară.