Detalii despre atacul cibernetic care a vizat spitalele din România. Când s-ar putea remedia problema
Un atac cibernetic afectează activitatea mai multor spitale din Bucuresti și din țară.
Hackerii au dat peste cap sistemul prin care se fac fișele pacienților.
Alarma s-a dat în noaptea de duminică spre luni, după ce hackerii au atacat serverele unei firme de IT care gestionează sistemul informatic ce rulează în mai multe spitale importante din București și din toată țara.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ca urmare a atacului, sistemul nu funcționează. Fișierele și bazele de date sunt criptate. Din fericire, reprezentanții spitalelor au restricționat accesul la internet, astfel încât să nu fie acces din afara spitalelor la informații medicale, la informații cu caracter personal, însă este îngreunată activitatea, mai ales în camerele de gardă, spunea Ministrul Sănătății, în multe spitale din București și din țară. Ar fi vorba de cel puțin 18 unități sanitare care sunt afectate.
Printre acestea, Floreasca din București, Institutul Fundeni, Institutul Marius Nasta, Spitalul Bagdazar, Spitalul Colțea, dar și spitale județene din Timișoara, din Constanța sau din Iași.
Ministrul Sănătății a precizat că este în legătură cu cei care gestionează acest sistem informatic și că, cel mai probabil, situația va fi remediată luni situația.
Însă, până atunci, așa cum spuneam, în unele unități sanitare lucrurile merg cu dificultate.
Cum funcționează de fapt, acest sistem? Atunci când medicii ajung la spital, se loghează în acest sistem, iar când vine pacientul se face prin fișa de prezentare, se trimite bolnavul către anumite analize și investigații tot prin intermediul acestui sistem și tot așa se fac internările și externările.
Pentru că sistemul informatic nu funcționează, toate aceste lucruri trebuie făcute manual. Sunt trimiși și practic pacienții cu fișele în mână de la o secție la alta pentru investigații și analize. Sperăm că astăzi va fi remediată situația.