Raport: Avocatul Poporului propune majorarea sancţiunilor pentru conducere fără permis şi sub influenţa alcoolului

Un raport al Avocatului Poporului propune creșterea sancțiunilor pentru conducerea fără permis sau sub influența alcoolului ori a altor substanțe interzise, pentru a îmbunătăți siguranța rutieră în România, anunță adjunctul Mircea Criste.
El a punctat, miercuri, la o dezbatere asupra acestui raport, că ar fi foarte importantă implementarea "regulii fermoarului", ce presupune înaintarea alternativă a autovehiculelor când din două benzi se formează una singură şi care în România este lăsată la latitudinea participanţilor la traficul rutier.
Mircea Criste a atras atenţia şi asupra necesităţii introducerii obligaţiei de a purta cască de protecţie omologată şi pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice, pe lângă cei cu motociclete şi mopede.
"Având în vedere diversitatea mijloacelor de transport implicate în accidente rutiere şi tot mai desele evenimente rutiere care se produc din cauza ignorării dispoziţiilor legale, apreciem că este necesară absolvirea unor cursuri de legislaţie rutieră de către toate categoriile de persoane care doresc să conducă un mijloc de transport pe drumurile publice, indiferent de modul de propulsie al acestuia. Este doar una dintre propunerile care vizează cadrul legislativ şi la care se alătură altele, precum creşterea perioadei de şcolarizare şi instruirea cursanţilor, atât pentru autovehicule cu transmisie manuală, cât şi automată. Cred că este în avantajul tuturor participanţilor la trafic să aibă aceste cunoştinţe", a declarat adjunctul Avocatului Poporului.
Propuneri pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere
Potrivit acestuia, alte propuneri din raport vizează infrastructura, precum marcajele rutiere, iluminatul public, amenajarea de trotuare pentru pietoni şi piste de biciclete.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Mircea Criste a atras atenţia şi asupra importanţei interzicerii amenajării locurilor de parcare pe trotuar şi a punctat că se impune verificarea conformităţii tehnice a tuturor indicatoarelor rutiere.
Raportul propune sporirea numărului de echipaje de poliţie care patrulează pe drumurile naţionale şi autostrăzi şi a celor din apropierea unităţilor de învăţământ.
Criste a menţionat că alte propuneri vizează măsurile de fluidizare a traficului rutier, prin stabilirea prealabilă a unor trasee de rezervă, mai ales în perioadele estivale, când se creează ambuteiaje, precum şi intensificarea acţiunilor de control privind respectarea condiţiilor de transport de către utilajele de mare tonaj.
Testare psihologică extinsă pentru conducătorii auto
El a precizat că în ceea ce priveşte pregătirea conducătorilor auto, raportul propune includerea în cadrul testării psihologice a mai multor criterii de valoare, care să permită identificarea aspectelor ce pot influenţa stilul de conducere.
"Ne confruntăm în ţara noastră cu mobilitate redusă, trafic de tranzit ridicat şi (...) blocaje, parcul auto a crescut (...), comportament riscant şi agresiv al participanţilor şi starea precară câteodată a autovehiculelor. Pe ce trebuie să punem accent? Pe îmbunătăţirea infrastructurii şi aici politicul poate să acţioneze fair şi trebuie o susţinere pentru Guvern şi pentru Ministerul Transporturilor. Trebuie să acţionăm la pregătirea şoferilor şi aici sunt foarte multe posibilităţi", a spus la rândul său deputatul Gal Karoly.