Raluca Pruna: "Statul roman e obligat sa dea in judecata Sky News daca cele prezentate nu corespund realitatii"

Ultima actualizare: 15-08-2016 07:12
Raluca Pruna, Agerpres

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca statul roman este obligat sa dea in judecata, la Londra, postul Sky News, pentru denigrarea Romaniei, daca se dovedeste ca reportajul despre traficantii de arme nu corespunde realitatii.

Raluca Pruna a spus ca statul roman ar trebui sa actioneze in instanta, la Londra, postul Sky News, pentru denigrarea Romaniei, daca informatiile prezentate in reportajul realizat de jurnalistul Stuart Ramsay se dovedesc a fi false.

"In masura in care cele prezentate nu corespund realitatii, statul roman este obligat sa actioneze si in acest sens s-au facut niste prime demersuri", a declarat ministrul Justitiei, vineri, in cadrul unei conferinte privind lansarea noii strategii anticoruptie 2016 - 2020.

Jurnalistii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din Romania vor fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale, DIICOT apreciind ca actiunile acestora pe teritoriul Romaniei "sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament".

Conform DIICOT, "toate datele si informatiile comunicate verbal si surprinse ca atare in materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune si componente mass media, inclusiv in mediul virtual, cunoscand caracterul fals al acestora (si anume faptul ca persoanele din video nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal) au pus in pericol securitatea nationala".

In opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinta, cunoscand ca armele de vanatoare pe care inculpatii romani (care aveau permise de port-arma pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispozitie si pe care le-au filmat ca fiind arme de razboi, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, daca ar fi fost adevarat, ar fi creat impresia ca autoritatile statului roman nu gestioneaza sau nu sunt interesate de a gestiona o asa-zisa problema creata de vanzarea de arme pe teritoriul sau, din motive de incompetenta sau de coruptie".

De asemenea, DIICOT apreciaza ca "absolut inacceptabil si de neinteles" modul de exprimare adoptat de catre jurnalistul britanic si preluat de catre angajatorul sau, postul de televiziune.

"In lipsa unei interventii rapide si eficiente a autoritatilor romane, toate aceste aspecte ar fi ramas in memoria publica asa cum autorii acestora au dorit sa le infatiseze", spun procurorii DIICOT.

Jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a realizat reportajul, a scris, joi seara, pe contul sau de Twitter, ca reportajul sau despre vanzarea ilegala de arme in Romania este real si se intreaba de ce ar fi cineva certat in instanta pentru ca "dezvaluie o realitate".

Procurorii DIICOT - Structura Centrala au dispus, joi seara, retinerea celor trei barbati care apar in reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din Romania. Fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics, precum si intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt invinuiti de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO