Rafila: O treime din paturile de la Institutul „Matei Balş” nu sunt funcţionale, la şapte luni de la incendiu
Medicul Alexandru Rafila afirmă că o treime dintre paturile din Institutul Naţional „Matei Balş” nu sunt funcţionale nici la şapte luni de la incendiul izbucnit în unul dintre pavilioanele spitalului, deşi anchetatorii au finalizat, de peste două luni, ridicarea de probe de acolo.
În acest context, medicul critică Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia se află Institutul, pentru că nu face demersurile pentru redarea tuturor paturilor în circuitul spitalicesc.
Alexandru Rafila a afirmat că după incendiul produs la Institutul Naţional „Matei Balş”, în urmă cu șapte luni, nu s-a mai „întâmplat nimic”. În urmă cu mai mult de două luni, anchetatorii au terminat ridicarea de probe.
„Mie mi se pare absolut incredibil faptul că Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia este Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, nu a făcut absolut nimic şi auzeam de la doamna ministru că la începutul valului trei a început pregătirea pentru valul patru. Eu cred că la pregătirea pentru valul patru cel mai prestigios şi cel mai capabil din punct de vedere profesional - şi spun lucrul ăsta nu pentru că eu lucrez acolo (...), ci pentru că aşa este -, o treime din paturile acestui institut sunt nefuncţionale şi noi nu ştiu ce aşteptăm în momentul de faţă, mai ales că din punct de vedere al clădirii ceea ce a fost distrus a fost oarecum parterul, patru saloane de la parter, e nefuncţional, dar toate celelalte etaje, cu amenajări minime şi cu bunăvoinţă din partea autorităţilor, acest pavilion poate reveni la situaţia anterioară. Se pot pune senzori de oxigen ş.a.m.d., nişte guri de fum, dar lucrurile astea se pot face rapid încât dacă vom avea acest val patru consistent - el este, dar să vedem cât de mare va fi - să avem capacitate de spitalizare şi, ceea ce este mai important, de profesionişti înalt calificaţi care cred că au dus greul, alături de alţi colegi din toată ţara, au dus greul acestei pandemii încă din primele zile”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.
Talibanii au instituit regula nr.1 în Afganistan: fetele trebuie separate de băieți în școli
Medicul a adăugat că „nu se poate să stăm aşa, mioritic, să aşteptăm să vină valul patru după care să vedem ce avem de făcut”.
Rafila a explicat că medicii sunt „foarte afectaţi emoţional” de ceea ce s-a întâmplat acolo.
„Să ştiţi că le foloseşte şi la PR. Am văzut că toată lumea vrea PR în zona politică. Poate vine şi primul ministru, şi doamna ministru fac şi nişte poze şi arată ce fac ei pentru sistemul de sănătate din România şi pentru pacienţii din România în mod real”, a spus medicul.
El a susţinut că nefuncţionarea acestui pavilion poate duce la închiderea altui spital şi alocarea acestuia patologiei COVID, lucru despre care Rafila a spus că „nu trebuie să se întâmple”.
Un incendiu a izbucnit, în 29 ianuarie, la unul dintre pavilioanele Institutului „Matei Balş”. 20 de pacienţi au murit, patru pe loc, iar alţii după ce au fost transferaţi la alte spitale.