Rafila îndeamnă românii să-și ia cât mai repede rețeta pentru pastila de iod, necesară în cazul unui incident nuclear
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este "perfect funcţional".
Alexandru Rafila face apel la populaţia eligibilă să ia de la medicii de familie reţetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii.
"Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat, luni, Alexandru Rafila.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit ministrului, listele cu farmaciile care distribuie pastilele cu iodură de potasiu sunt disponibile la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu.
"Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
AIEA: Există „risc real de dezastru nuclear”
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Sâmbătă, compania ucraineană de energie atomică Energoatom a declarat că bombardamentul a "avariat grav" o staţie care conţinea azot şi oxigen şi o clădire auxiliară."Continuă să existe riscuri de scurgere de hidrogen şi substanţe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare", conform aceleaşi surse.
Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc, Kievul invocând două atacuri ruseşti, iar Rusia un foc de artilerie ucraineană.
"Condamn orice violenţă comisă în sau în apropierea" centralei şi la adresa personalului acesteia, a afirmat Rafael Grossi. Orice "acţiune militară ce ameninţă securitatea şi siguranţa" centralei este "complet inacceptabilă şi trebuie evitată cu orice preţ", a îndemnat el.
Sursa: News.ro
Etichete: Ucraina, alexandru rafila, centrala nucleara, iod,
Dată publicare:
08-08-2022 14:35