Rafila, despre situaţia de la Suceava: Riscul de răspândire a infecţiei în alte spitale este serios
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, cataloghează drept "anormal” comportamentul conducerii Spitalului Judeţean din Suceava, care a chemat, printr-un sms, la serviciu medici infectaţi cu Covid-19 şi cadre medicale sănătoase.
Rafila susţine că odată cu transferul pacienţilor de la Suceava la alte spitale există riscul ca cei aflaţi în perioada de incubaţie a bolii să răspândească virusul.
"Nici măcar nu trebuie să fii medic să-ţi dai seama că alăturarea unor persoane infectate unor persoane sănătoase nu este normală. (...) Este fără comentarii. Nici măcar nu e nevoie să ai cunoştinţe medicale că-ţi dai seama că acest comportament este anormal. Era un comportament mobilizator, din câte am înţeles eu, dar mobilizator, sincer să fiu, nu am înţeles exact în ce sens”, a spus medicul Alexandru Rafila, marţi seară, la Digi 24, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta susţine că dezinfecţia spitalului "nu e un lucru chiar aşa complicat, pentru că, din fericire, virusul nu e chiar aşa rezistent”.
Rafila atrage însă atenţia asupra faptului că pacienţi la care boala se află în stadiul de incubaţie, odată transferaţi la alte spitale, pot răspândi virusul.
"Riscul de răspândire a infecţiei în alte unităţi sanitare, dacă pacienţii sunt, de exemplu, în perioada de incubaţie a bolii este foarte serios”, a afirmat Alexandru Rafila.
Surse din cadrul spitalului sucevene susţin că directorul medical al unităţii sanitare i-ar fi chemat pe medicii infectaţi şi pe cei sănătoşi la serviciu, printr-un sms în care ar fi invocat un ordin al ministrului Sănătăţii, ordin care nu a fost dat în realitate.
În plus, cadre medicale din spital susţin că nu li s-au pus la dispoziţie materialele sanitare necesare desfăşurării în siguranţă a profesiei.
Marţi seară, autorităţile române au anunţat trei noi decese cauzate de Covid-19, toate în cazul unor pacienţi internaţi la spitalul din Suceava.
Procurorii suceveni au deschis un dosar penal in rem pentru comiterea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, după ce la Spitalul Judeţean nu au fost luate măsurile pentru prevenirea bolilor infecto-contagioase, iar zeci de cadre medicale aui fost confirmate cu coronavirus.
INSP a anunţat că 70 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Suceava au fost diagnosticate cu Covid-19.