Avertismentul lui Rafila: ”Probabil că peste o săptămână vor fi multe sute de persoane infectate”

Ultima actualizare: 13-03-2020 21:19
alexandru rafila

Profesorul Alexandru Rafila, şeful laboratorului din cadrul Institutului "Matei Balş", susţine că în următoarele zile în România se vor înregistra "sute” de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

"Probabil că peste o săptămână o să fie multe sute de persoane infectate. Probabil că peste cinci, şase zile o să vedem o creştere foarte serioasă a numărului de cazuri. Sărim de sută mâine, probabil că peste o săptămână o să fie multe sute de persoane infectate”, a spus Rafila.

El a precizat că nu trebuie ca oamenii să intre în panică, dar că fiecare dintre cetăţeni trebuie să răspundă "cu calm”, să înţeleagă că, în cazul copiilor, formele sunt uşoare, că trebuie protejaţi bătrânii, trebuie evitate aglomeraţiile.

"Probabil în perioada următoare vom adopta un alt model de abordare a acestei boli, dacă până acum ne-am opus intrării de persoane (..) trebuie să trecem la faza a doua în care toate cazurile uşoare se vor trata la fel cum se tratează cazurile de gripă, iar cazurile complicate în spitale”, a spus Rafila, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a declarat că vineri, la ora 16, în România erau raportate 81 de cazuri pozitive, 2.298 de persoane fiind în carantină şi 13.723 în autoizolare.

Acesta a precizat că au apărut două situaţii de "răspândire majoră” de către două personae, fiind vorba despre tânăra de 26 de ani din Hunedoara care nu a respectat recomandările şi de fostul ofiţer MAI internat la Spitalul "Dimitrie Gerota".

Au apărut cazuri de infecţie şi printre cei care au venit din afara României, a precizat Arafat.

"Încă nu suntem în faza în care să avem răspândire exponenţială, dar nimeni nu poate spune că această fază nu se va ajunge la ea, cum s-a ajuns în alte ţări”, a mai spus el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!