Raed Arafat, despre cazul bărbatului mort pentru că nu a avut loc la ATI: „Pot să mai apară”
"Tati îmi cer iertare că am fost neputincioasă, că nu am avut puterea şi cunoştinţele necesare să mă lupt cu sistemul medical şi să te salvez!"
O spune cu sufletul amar fata bărbatului din Orăştie, pentru care 3 zile nu s-a găsit un loc la terapie intensivă. Bietul om s-a stins miercuri noapte, la Urgenţe, în Deva - unde fusese transferat abia după ce familia sa a implorat public ca cineva să îl ajute.
Astfel de cazuri pot să mai apară - admite şeful DSU- Raed Arafat. Secţiile de terapie intensivă sunt în multe locuri pline, iar cei care lucrează în ele vorbesc despre o situaţie ca de război.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Nu pot să respir (...) caută un loc la ATI (...) nu mai pot să vorbesc." Aceasta este ultima înregistrare cu Toma Avrigean în viaţă. Bărbatul de 67 de ani s-a stins la spitalul din Deva. Fusese transferat acolo - în secţia de urgențe - miercuri seară, puţin după ora 20:00 - după ce timp de trei zile, cât a fost internat în spitalul din Orăştie, nu i s-a găsit un loc la terapie intensivă.
Era infectat cu SARS-CoV-2, avea nevoie de oxigen, iar ai lui au lansat apeluri disperate pe interntet ca să fie dus la ATI.
Alexandra Avrigean, fiica bărbatului: "Au descoperit că ambii plămâni îi sunt afectaţi în proporţie de 98-99%, mi-a spus că sună încontinuu în Bucureşti, că sună încontinuu în toată ţara să găsească un loc la ATI. Apoi, azi-dimineaţă m-a sunat doamna doctor şi mi-a spus că tati a făcut un stop cardiac şi nu a putut fi recuperat."
Toma Avrigean a ajuns la spital, după ce timp de 5 zile s-a tratat acasă
Toma Avrigean a fost confirmat cu coronavirus la începutul lunii. Cinci zile s-a tratat acasă. Apoi, sâmbătă, a ajuns la spitalul din Orăştie. Luni, doctorii au constatat că are nevoie de terapie intensivă.
Constantin Luca, director medical al Spitalului Orăștie: "Din data de 9 medicii care l-au tratat, au sunat la multiple spitale alăturate spitalului Orăştie din judeţ şi din alte judeţe, locurile de ATI fiind ocupate toate, pacientul neputând fi transferat. Am încercat să vorbim şi la Comitetul pentru situaţii de urgenţă, nu s-a găsit loc în ţară pentru acest pacient, niciun spital nu avea un loc disponibil pe ATI."
Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a IntervenţieI de la Ciolpani era responsabil să găsească un loc la terapie intensivă pentru Toma Avrigean. Raed Arafat este şef acolo. Joi a încercat să găsească o explicaţie pentru ce s-a întâmplat cu bărbatul de 67 de ani.
Raed Arafat: "La Orăştie nu aveau cum să îl îngrijească, a fost trimis la UPU Deva unde din păcate - el a primit îngrijirile - dar din păcate a decedat înainte să fie transferat. Astfel de cazuri pot să apară."
DSP Deva susține că bărbatul ar fi refuzat să fie intubat
Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică Hundeoara a încercat joi să arunce responsabilitatea pentru moartea lui Toma Avrigean şi asupra pacientului.
Delia Bada, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Deva: "I-a cerut acordul pacientului pentru a fi intubat. A primit refuzul categoric, i s-a comunicat că nu doreşte să fie intubat, numai în situaţia în care devine inconştient."
Maria Avrigean, soția lui Toma Avrigean: "Era ca o piatră! Şi a zis: eu lupt, că vreau să trăiesc să vin acasă! Şi cum un om care e aşa să refuze să fie intubat? El asta aştepta şi zicea: nu mă mai duc ăştia de aici! Asta era speranţa lui: să meargă la ATI şi n-o ajuns! A ajuns să moară."
În ultimele 24 de ore, 121 de români au fost ucişi de infecţia cu SARS-CoV-2.
La terapie intensivă sunt peste 1.100.
În ţară, multe din secţiile de ATI sunt sunt pline. În Spitalul judeţean de Botoşani - de pildă - toate cele 15 paturi sunt ocupate de bolnavi în stare critică. Toţi au măşti de oxigen pe faţă şi sunt conectaţi la aparate de susţinere a vieţii.
Cineva a aprins o lumânare lângă o candelă cu Maica Domnului.
Într-un colţ al salonului, câteva cadre medicale încearcă să convingă un pacient să nu îşi smulgă balonul din plastic de pe cap care îl ajută să respire.
O asistentă aleargă între 6 pacienţi deşi - într-o situaţie normală - ar trebuie să aibă în grijă doar doi.
În spitalul din Botoşani sunt internați acum doi pacienţi care au nevoie de ATI şi care aşteaptă să se elibereze un loc.
Incusiv asistenta şefă de la ATI a făcut boala. La fel şi soţul ei, medic. Ei au supravieţuit infecţiei şi au grijă acum de pacienţi.
Medicul chirurg Firmilian Calota - de la Spitalul de Urgenţă din Craiova a pierdut însă luptă. Avea 66 de ani.