Cine raspunde pentru turistul aruncat in furtuna. Mazare: "Daca murea neamtul, era scandal cat casa"
Scandal monstru la Constanta dupa ce un turist german a fost lasat in voia valurilor in plina furtuna chiar de autoritatile portuare.
Primarul Radu Mazare vrea sa afle cine se face vinovat de sirul de erori in urma carora ambarcatiunea germanului s-a zdrobit de stancile digului de protectie din zona Cazinoului chiar sub nasul celor din comandamentul Marinei Militare. Asta dupa ce navigatorul lansase un semnal SOS, dar nu a fost lasat sa intre in Port pe motiv ca vasul sau nu este unul comercial.
Turistul german a parasit dimineata Romania, cel mai probabil cu un gust amar. Dupa ce l-au ignorat autoritatile, a fost salvat de doi pescari. Ud pana la piele si foarte speriat, omul a fost lasat singur sa bajbaie prin spital.
Niciun oficial din Capitania Portului Constanta nu l-a insotit si nimeni nu le-a dat explicatii medicilor despre incidentul in care a fost implicat turistul. Barbatul de 61 de ani, care are probleme serioase cu inima, a suferit un atac de panica.
Omul s-a vazut dintr-o data singur in mijlocul furtunii, alungat din portul unde a vrut sa se adaposteasca. Reprezentantii Autoritatii Navale Romane au dat insa vina tot pe el si au sustinut ca nu vorbea engleza desi a facut declaratii numai in aceasta limba.
Urmele cosmarului prin care a trecut la noi turistul german se vad inca. Iahtul este avariat puternic, corpul navei este plin de gauri, vestea buna este insa ca avea asigurare.
Primarul Constantei Radu Mazare spune ca va cere anchete ministeriale la transporturi si la interne care sa stabileasca clar cine se face vinovat de cosmarul prin care a trecut turistul german.
"Nu numai ca nu trebuiau sa il goneasca ci nu trebuiau sa ii dea voie sa plece de acolo. Este inadmisibil sa spuna ca era o mare de gradul 3-4, aia nu era furtuna, ala nu era cu vaporul, era cu un velier de 9 metri, daca murea neamtul era scandal cat casa" a spus suparat Mazare.
Astazi, doua dintre institutiile implicate in acest incident si-au prezentat punctul de vedere. Cei de la Administratia Porturilor Maritime Constanta spun ca nu au atributii pentru a interveni in astfel de situatii iar Garda de Coasta a facut si ea precizari:
"Garda de Coasta efectueaza controlul ambarcatiunilor potrivit legislatiei romane, respectiv acorda sprijin in situatii deosebite, dar nu are competente in dirijarea din punct de vedere tehnic a navigatiei in apele Marii Negre.
Echipajul MAI a ajuns in apropierea locului incidentului in aproximativ 20 de minute, ocazie cu care a constatat ca nu se poate apropia de iaht deoarece acesta este esuat pe stânci, zona prezentând pericol pentru siguranta proprie."
Nici macar Autoritatea pentru Straini, cea care, conform protocolului international trebuia sa instiinteze ambasada despre incidentul in care a fost implicat turistul german nu a fost anuntata.