Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre. Extrădat, chiar dacă Madagascar nu are acord cu România
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis miercuri cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre,
Decizia a fost luată după ce fostul edil a fost încălcat termenii controlului judiciar şi a plecat în Madagascar.
Măsura anunțată nu este definitivă, putând fi contestată, transmite corespondentul Știrilor Pro TV.
Radu Mazăre a fugit înainte de Revelion în Madagascar și a anunțat că nu mai vrea să vină în țară.
În încercarea de a-i convinge pe judecători să nu fie drastici cu Radu Mazăre, avocatul său susține că fostul primar ar putea veni de bună voie în țară, mai ales în momentul în care va avea dreptul la ultimul cuvânt, inainte să primească sentința.
Mai degrabă sunt șanse să fie achitat, decât să se întoarcă inculpatul în țară de bună voie, crede judecătorul care a semnat ordinul de arestare pe numele fostului edil.
Radu Mazăre va fi dat în urmărire internațională, însă numai după ce decizia de emitere a mandatului va deveni una definitivă. În acel moment, autoritățile pot cere extrădarea lui, iar veștile venite din partea autorităților statului Madagascar acreditați la București sunt foarte bune pentru justiție.
Consulul general onorific la București, Serge Rameau, spune că acesta va putea fi extrădat în România, chiar dacă între cele două state nu există un acord bilateral de cooperare judiciară, deoarece există o variantă de rezervă: tratatul încheiat între Madagascar și Uniunea Europeană.
România este membru UE și poate fructifica acest tratat, obținând extrădarea lui Radu Mazăre.
Consulul general onorific al Madagascarului la București confirmă că Mazăre a plecat spre Africa înainte de Crăciun, după ce și-a întâlnit ofițerul de supraveghere.
Serge Rameau, consul general onorific al Madagascarului: ”A cerut o viza de călătorie ca emigrant, cu un contract de muncă depus la ministerul muncii din Madagascar, statutul societății care i-a eliberat contractul, un cazier judicar care nu arată nicio pedeapsă, nicio condamnare și un pașaport românesc eliberat pe 12 decembrie, nou nouț.”
Diplomatul spune că Mazăre nu are nicio șansă să primească statut de refugiat politic, pentru că nu a fost discriminat etnic, religios sau politic, iar oficialii malgași au încredere în justiția de la București.
Pe 30 decembrie, IGPR a anunţat că Radu Mazăre, care se afla sub control judiciar, nu s-a prezentat la Poliţia din Constanţa pentru semnarea graficului de prezenţă, fostul edil informându-l pe ofiţerul de caz că se află pe teritoriul statului Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic.
"Conform procedurii, poliţiştii constănţeni au sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Menţionăm că măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicţia de a părăsi ţara. Pe toată perioada existenţei măsurii preventive a controlului judiciar, poliţiştii nu au constatat încălcări ale obligaţiilor impuse", preciza IGPR.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată în mai multe procese. Într-unul dintre aceste dosare, care vizează retrocedări ilegale de terenuri, el a fost condamnat, în primă instanţă, la 4 ani închisoare cu suspendare.