Procesul lui Radu Mazăre, judecat fără inculpaţi şi fără principalii martori

08-01-2018 11:32


Fugarul Radu Mazăre este marele - dar nu şi singurul - absent de la procesul în care este judecat pentru acuzații de luare de mită.

Și omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern a fugit din România, așa că judecata celor doi se va face în lipsa.

Judecătorii instanţei supreme sunt puşi în faţa unei situaţii fără precedent: doi dintre cei inculpaţi sunt confirmaţi fugiţi din România. De asemenea, doi dintre principalii martori ai acuzării au plecat din ţară, în Israel, dar se arata dispuşi să dea declaraţi prin internet.

Unul dintre aceştia este omul de afaceri Elan Schwartzenberg, trimis recent în judecată pentru presupusa mituire a lui Mazăre. Pe numele acestuia este emis un mandat de arestare în lipsă. Avocatul său spune că el considera mandatul “nedrept”

Procesul va fi reluat în luna martie. Până atunci însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea emite miercuri un mandat de arestare şi pe numele lui Radu Mazăre. Din acel moment, poate fi dat în urmărire internaţională iar România poate cere oficial extrădarea sa din Madagascar.

Acesta este doar unul dintre dosarele DNA care-l vizează pe Radu Mazăre, care a decis la sfârșitul anului 2017 să fugă din România, să nu se mai prezinte la secția de poliție a județului Constanța, așa cum era obligat de natura controlului judiciar.

În acest dosar, fostul primar este acuzat de luare de mită, că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, pentru a-i da acestuia posibilitatea să construiască în Constanța un cartier de locuințe sociale.

Nu sunt singurii doi inculpați în acest dosar. Fostul senator PSD Alexandru Mazăre, care este fratele fostului primar, este și el implicat în acest caz.

Printre cei care vor fi audiați se află Julien Starosta, un angajat al companiei care este patronată de Morgenstern, cel care s-a ocupat de perfectarea actelor între această firmă și primăria Constanța.

O altă persoană audiată ar putea fi Constantin Frățilă, un fost mare arbitru constănțean, devenit între timp om de afaceri.

VIDEO PROTVPLUS.RO