DNA: Dupa ce primea mita, Radu Mazare emitea certificate intr-o viteza ce depasea limitele posibilului

Radu Mazare

Dupa ce primarul Radu Mazare a primit mita de un milion de euro de la dezvoltatorul unui mall, Primaria Constanta a emis certificatul de urbanism cu "promptitudine", intr-un termen ce "depasea limitele posibilului", arata DNA.

Procurorii anticoruptie prezinta, in referatul cu propunere de arestare a edilului, mai multe situatii in care Radu Mazare si-a incalcat atributiile de serviciu, fiind relatate momente in care acesta ar fi luat chiar mita, pentru atribuirea de contracte sau emiterea unor documente de catre institutia pe care o conduce, relateaza Mediafax.

Unul dintre cazurile in care Mazare a luat mita este cel privind constructia unui mall in Constanta.

Potrivit anchetatorilor, intre 2006 si 2009, Mazare, prin intermediul omului de afaceri Sorin Strutinsky Sorin Gabriel, a luat de la reprezentantii unei firme suma de un milion de euro pentru a emite in cel mai scurt termen documentatiile de urbanism necesare constructiei unui mall, dezvoltat de aceasta societate.

"Mita a fost primita sub forma unor contracte de publicitate incheiate cu o societate controlata de Mazare Radu stefan, prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. (.....) De remarcat ca la data de 17 iulie 2007 este emisa autorizatia de construire pentru mall, contractul de publicitate in valoare de un milion de euro gasit la perchezitia domiciliara este datat 5 august 2007, iar la data de 14 august 2007 este emisa autorizatia de construire avand ca obiect organizarea de santier pentru acelasi mall", potrivit referatului DNA.

Citește și
Mazare, Beci
Schimbari in "Beciul Domnesc". Cine a intrat si cine a mai ramas in randul "greilor" aflati dupa gratii in arestul Capitalei
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Conform sursei citate, toate aceste acte au fost emise de Primaria Constanta "in termene foarte scurte, de cateva zile".

Acest lucru s-a intamplat desi documentatiile urbanistice erau emise, mai ales in cazul autorizatiilor de construire, care presupuneau verificari mai ample, uneori cu intarziere.

"Intarzierile erau de ordinul saptamanilor. Aceasta promptitudine in a emite actele necesare societatii a depasit chiar limitele posibilului. Astfel, din analiza documentelor puse la dispozitie de Primaria Constanta a rezultat ca primarul Mazare Radu stefan a prelungit valabilitatea autorizatiei de la data de 18 iulie 2009 pana la data de 18 iulie 2010 in baza unei cereri formulate de (.....) la data de 20 iulie 2009 (asadar ulterioara datei de 18 iulie 2009),cerere inregistrata in cadrul Primariei Constanta la data de 14 iulie 2009 (adica la o data situata inainte de emiterea cererii – cu alte cuvinte Primaria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era inca formulata, lucru care s-a intamplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logica a acestor date rezulta ca autorizatia a fost prelungita chiar in absenta unei cereri din partea (.....) , cerere care a fost ulterior intocmita si transmisa Primariei. Totodata, se remarca faptul ca, intre data la care Primaria pretinde ca a primit cererea, respectiv 14 iulie 2009, si data prelungirii autorizatiei, respectiv 18 iulie 2009, au trecut doar patru zile, in conditiile in care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depasind termenul maxim prevazut de lege de 30 de zile", explica anchetatorii in referatul cu propunere de arestare a edilului.

Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia ca sumele percepute drept mita, in cadrul Primariei Constanta, erau diferite in functie de statutul functionarilor.

"Practica existenta la nivelul Primariei Constanta de a emite certificate de urbanism si autorizatii de construire contra unor sume de bani si existenta unor tarife diferite – mici pentru micii functionari si de valoare foarte mare pentru inaltii functionari – a fost confirmata de (.....)", potrivit referatului.

Astfel, procurorii arata ca, in cadrul procedurii de selectie a firmei de salubrizare, au fost "inlaturati eventualii competitori", prin faptul ca li s-a cerut sa aduca toate utilajele in Constanta. Aceasta conditie a dus, in plus, si la stabilirea unor preturi supraevaluate de singura societate care a participat la licitatie, profitand astfel de lipsa de concurenta.

"Autoritatea contractanta a stabilit ca doar pentru maturatul manual tariful este de 7 lei/1.000 mp, la care se adauga maturatul mecanizat – 5 lei/1.000 mp, spalat strazi – 10 lei/1.000 mp, stropit strazi – 4 lei/1.000 mp, intretinere curatenie – 4 lei/1.000 mp, plus cheltuieli de deszapezire. in acest mod s-a ajuns ca autoritatea contractanta sa estimeze pentru un singur serviciu (de exemplu pentru spalat strazi - 10 lei/1000 mp) o suma mai mare decat se platea conform vechiului contract pentru toate serviciile de curatenie (spalat, stropit, maturat manual, maturat mecanizat, intretinere curatenie, etc. - 7,5225 ron/1000 mp, tarif actualizat cu indicele de inflatie)", conform anchetatorilor.

Anchetatorii au cerut arestarea preventiva a lui Radu Mazare, insa instanta suprema a decis, miercuri, ca primarul sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

In acelasi dosar, procurorii au cerut emiterea unui mandat de arestare si pe numele omului de afaceri Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mita, insa instanta a respins si aceasta solicitare. Sorin Strutinsky este arestat in alta cauza.

Primarul municipiului Constanta a fost retinut luni, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trei fapte de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si doua fapte de conflict de interese.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2006 - 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. in acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

In acelasi document este explicat si modul in care Radu Mazare a ajuns sa ia o mita de sapte milioane de euro de la reprezentantii unei firme de salubrizare, pentru a le atribui un contract.

Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de MEDIAFAX, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, era in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. in prezent, omul de afaceri este arestat si judecat in dosarul de trafic de influenta in care este acuzat ca a primit aproximativ 2 milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari.

Primarul Radu Mazare este cercetat de DNA in mai multe dosare

Astfel, Mazare este cercetat de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta.

Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. in aceasta cauza, Radu Mazareeste sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.

De asemenea, DNA l-a trimis in judecata pe primarul Radu Mazare in 28 octombrie 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri, in care este acuzat alaturi de 36 de persoane, intre care Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si din Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici.

Primarul Radu Mazare spunea, in octombrie 2014, ca pentru vanzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis in judecata in 2008 de DNA Bucuresti, dar ca in prezent este urmarit penal de DNA Constanta pentru vanzarea unei jumatati din terenul respectiv, precizand ca acuzatiile sunt diferite.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Radu Mazare a scapat de gratii si a ajuns acasa. Planurile de viitor ale
Radu Mazare a scapat de gratii si a ajuns acasa. Planurile de viitor ale "primarului-carnaval"

Primarul Constantei, Radu Mazare, a ajuns miercuri seara acasa. Zambitor si vizibil mai relaxat, edilul spune ca este hotarat sa isi dea demisia din functia de primar in cel mai scurt timp posibil.

Schimbari in
Schimbari in "Beciul Domnesc". Cine a intrat si cine a mai ramas in randul "greilor" aflati dupa gratii in arestul Capitalei

"Beciul domnesc", asa a descris in stilul sau caracteristic Radu Mazare arestul Capitalei. Realitatea ultimelor luni ne arata ca in spatele gratiilor au ajuns cateva dintre cele mai cunoscute personaje ale politicii romanesti.

Radu Mazare asteapta
Radu Mazare asteapta "la restaurant" decizia judecatorilor de la Inalta Curte. Procurorii anticoruptie au cerut arestarea

Dupa o noapte petrecuta in arest, Radu Mazare asteapta decizia judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justite, care il pot trimite dupa gratii. Ordonanta de retinere emisa pe numele lui a expirat, iar Mazare a parasit sediul instantei supreme.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.