Radu Gabrea a murit la 79 de ani. Dorel Visan: "A inteles viata si a receptat-o in filmele sale"
Regizorul Radu Gabrea a murit joi seara, la varsta de 79 de ani, a declarat pentru AGERPRES sotia artistului, actrita Victoria Cocias.
Regizorul Radu Gabrea s-a nascut la 20 iunie 1937, la Bucuresti. A absolvit Institutul de Constructii Bucuresti (1960) si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (1968). A semnat filme precum "Dincolo de nisipuri" (1974), "Nu te teme, Iacob!" (1982), "Calatoria lui Gruber" (2009), "Manusi Rosii (2010), "O poveste de dragoste, Lindenfeld" (2013).
A fost primul presedinte al Oficiului National al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, infiintat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei. A detinut functia pana in anul 1999. Este membru fondator al Fundatiei "Filmul romanesc". In 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.
Dorel Visan: "Radu Gabrea a fost si ramane un artist care a inteles viata si a receptat-o in filmele sale" a declarat, joi seara, actorul pentru AGERPRES.
"Sunt total surprins de plecarea lui din aceasta lume. Nu numai ca l-am cunoscut, dar am si lucrat cu dansul. Am fost in relatii foarte bune. Prietenesti, ca sa spun asa. Eram la nivel de acelasi fel de a gandi si a vedea lumea. A fost si ramane un artist si un om deosebit. Ramane opera lui. A facut niste filme extraordinare si a fost un om extraordinar. El ramane ca un model, ca un artist care a inteles viata si a receptat-o in filmele lui (...) si prin asta va trai mai departe", a spus Visan.
El a evidentiat contributia lui Radu Gabrea la elaborarea Legii cinematografiei, ca si calitatile sale de dascal.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a spus despre regizorul Radu Gabrea ca a fost un om de o cultura si de o generozitate extraordinara.
"Era un om de o cultura si de o generozitate extraordinara. Iubea si vedea filmul cu placere. Se bucura de fiecare spectator pe care il castiga, si a castigat multi spectatori. El ne-a aratat o alta lume, incepand cu un documentar despre 'Bucurestiul de altadata' si terminand cu 'Un barbat ca Eva' sau toate filmele pe care le-a facut in Romania inainte de '89 si o parte au fost interzise, pentru ca acesta a fost si motivul pentru care a plecat", a declarat pentru AGERPRES Irina Nistor.
Ea a spus ca Gabrea "era unul dintre cei mai importanti regizori" si a fost un exemplu pentru profesionistii din Romania.
"Era unul dintre cei mai importanti regizori. Era un regizor de cinematograf foarte original. Eu am apreciat faptul ca s-a reintors in tara, desi facuse o cariera stralucita si in Germania. Dar el a ales dupa aceea sa revina in Romania si sa si formeze o parte dintre regizori, pentru ca a fost si profesor. A fost si director la CNC la un moment dat, cand chiar a trecut prima lege a cinematografiei. Era un personaj extrem de important", a mai spus Irina Nistor, amintind si de festivalul de film de la Medias - MECEFF - pe care el il crease.
Vlad Radescu: "Radu Gabrea a fost un artist adevarat, un prieten adevarat, un om ca nimeni altul" a declarat actorul pentru AGERPRES.
"Radu Gabrea a fost un artist adevarat, un prieten adevarat, un om ca nimeni altul. Am fost foarte buni prieteni in ultimii douazeci si ceva de ani. Faptul ca am jucat in filmele lui a fost una din bucuriile anilor acestora. Este incredibil, nu-mi vine sa cred ca a murit si sper sa fie mai linistit acolo unde vom ajunge mai devreme sau mai tarziu cu totii", a spus Vlad Radescu
Constantin Cojocaru: "Radu Gabrea a fost un om de o verticalitate unica si care avea, un mod sanatos si adanc de a gandi si a actiona", a declarat actorul pentru AGERPRES.
"Un om de asemenea verticalitate n-am intalnit. Radu Gabrea a fost unicul", a spus Cojocaru, care a adaugat ca pe Gabrea il definea"o verticalitate extraordinara si un mod sanatos si adanc de a gandi si a actiona".
Constantin Cojocaru a lucrat cu Radu Gabrea pentru "Trei zile pana la Craciun" (2012), un lungmetraj ce ilustreaza ultimele momente din viata sotilor Nicolae si Elena Ceausescu.
"El m-a ales pentru Nicolae Ceausescu si pe Victoria Cocias la fel (pentru rolul Elena Ceausescu - n.r.) dupa ce ne-a vazut intr-o piesa de teatru. Si a spus 'Nu mai e nevoie de nicio proba, de niciun casting, voi sunteti cei doi'", si-a amintit Constantin Cojocaru.
"A fost o perioada care din punctul meu de vedere, actoricesc, a fost un regal. Radu Gabrea putea sa isi impuna ideea fara sa ceara neaparat. O cultiva intr-un fel in care mi se parea mereu ca mie imi apartine. Lucrul cu el a fost un lucru extraordinar de benefic pentru mine", a marturisit Constantin Cojocaru
Sursa: Agerpres
Etichete: deces, reactii, filme, regizor, teatru, arta,
Dată publicare:
09-02-2017 23:15