Puteri sporite pentru polițiști. Ce au dreptul să vă facă dacă nu vă legitimați
Avem reguli noi, dar şi amenzi triplate în relaţia dintre poliţişti şi cetăţeni. Agenţii au puteri sporite iar statutul le da, de pildă posibilitatea să folosească forţa în cazul celor care refuză să fie conduşi la secţie.
Şoferilor indisciplinaţi le pot sparge geamul dacă nu sunt cooperanţi iar, ca să salveze pe cineva aflat la ananghie, pot intra pe orice cale în orice locuinţă.
Noua lege, intrată deja în vigoare, le dă poliţiştilor o serie lungă de motive pentru care vă pot cere să vă legitimaţi. Dacă sunteţi într-un loc în care s-a comis o infracţiune sau la o razie, agenţii au dreptul să vă ceară cartea de identitate.
Imaginaţi-vă că sunteţi la un protest în Piaţa Victoriei, iar un poliţist va cere să vă legitimaţi. Dacă refuzaţi, are dreptul să vă ducă la secţie.
Până atunci, dacă nu respectaţi ordinele poliţistului, cum ar fi să staţi cu mâinile la vedere, se consideră că sunteţi violent, iar poliţistul poate să folosească forţa.
Se numeşte prezumţia săvârșirii unei acțiuni violenţe împotriva polițistului, concept introdus acum în lege. Pe de altă parte, odată ajunşi la secţie, nu uitaţi că aveţi şi drepturi.
Bogdan Gheabur: „Sunt introduse garanţii pentru persoana dusă la secţie, aceasta are dreptul de a fi informată la motivele conducerii."
În plus puteţi contesta măsura la superiorul politisului, care este obligat să vină la serviciu şi să analizeze situaţia. Regulile se schimbă şi în cazul celor opriţi în trafic.
Cosmin Andreică, sindicat Europol: „Dacă conducătorul auto nu acceptă dispoziţia poliţistului de a ieşi din maşină, pentru a-l extrage, poliţistul poate folosi tonfa ca să spargă geamul maşinii ca să îl scoată."
Şi nu în ultimul rând, de acum înainte poliţiştii pot intra într-o locuinţă dacă au informaţii că o persoană este în pericol.