PSD vrea să ofere cadou peste 600.000 de hectare de pădure Bisericii. Cine se opune
Parlamentarii vor să facă un cadou nesperat bisericii. Aleşii au scris o inițiativă legislativă prin care peste 600.000 de hectare de pădure ar trece din proprietatea statului în cea a bisericilor.
O parte dintre aceste terenuri sunt deja administrate de clerici, doar că mulţi preoţi se judecă fără succes ca să obţină titlurile de proprietate. Documentul semnat inclusiv de Liviu Dragnea a stârnit nemulţumirea silvicultorilor.
Iniţiativa legislativă scrisă de un senator PSD prevede că centrele eparhiale, mănăstirile şi bisericile să dobândească în proprietate suprafeţe de până la 30 de hectare, dacă le-au avut în administrare.
În total ar fi vorba de peste 650 de mii de hectare de pădure care ar trece din patrimoniul statului în cel al bisericilor. Cele mai mari suprafeţe se afla în Moldova.
Iniţiativa legislativă: "Pentru biserică, dobândirea proprietăţii devine un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituită şi un act de restabilire a adevărului istoric şi juridic", se arată în expunerea de motive a textului, aleşii motivând că mănăstiri importante precum Voroneţ, Putna, Moldoviţa sau Suceviţa ar beneficia de pe urma acestor modificări. Legea a trecut de Senat fără dezbatere.
Alexandru Stănescu, preşedinte Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor: "I-am chemat pe cei de la Romsilva, ministerul pădurii şi dacă considerăm că biserica a fost proprietar, o să i impromprietarim".
Cei de la ALDE nu sunt însă de acord cu proiectul partenerilor de coaliţie.
Ion Tabugan, deputat ALDE: "E priculos pentru că vom crea un precedent. Atâta vreme cât un lucru l-ai avut în folosinţă şi nu în proprietate, nu se poate. A impromprietari înseamnă a diminua fondul".
Sindicatele din silvicultura au protestat deja încercând să împiedice adoptarea textului.
Silviu Geană, preşedinte Sindicat Consilva: "Se încearcă transformarea legii de reconstituire a dreptului de proprietate, se denaturează profund sensul acestei legi şi se va transforam în lege de împroprietărire pentru că unităţile de cult nu au avut niciodată în proprietate acest suprafeţe, le-au deţinut temporar şi cu scopuri bine definite."
Culmea, statul român, prin regia română a pădurilor şi ministerul de finanţe, a initat peste 500 de procese împotriva unor biserici care au revendicat proprietatea unor terenuri. Multe dintre acestea sunt încă pe rol.