PSD s-a razgandit peste noapte in privinta organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei. Ce spune Liviu Dragnea
PSD nu sustine organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile parlamentare din 11 decembrie, a declarat, vineri, presedintele partidului, Liviu Dragnea.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CITITI in acest articol:
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
-► Ce prevede proiectul de lege depus de 2 senatori PSD
-► Ce prevede legea fundamentala in privinta revizuirii Constitutiei
-► Care ar fi fost miza acestui referendum: redefinirea familiei ca uniune intre un barbat si o femeie
Dragnea a anuntat ca le cere explicatii pe aceasta tema celor doi initiatori - senatorii PSD Titus Corlatean si Ovidiu Dontu - si totodata sa retraga aceasta initiativa.
"PSD nu sustine organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul Romaniei. Stiu ca a fost initiativa unui coleg. PSD nu sustine aceasta initiativa din mai multe motive. Dezbaterea in sine este una foarte profunda si subiectul este foarte profund si nu vreau ca dezbaterea si discutiile despre tema acelui referendum sa fie amestecate cu campania electorala.
De asemenea, 11 decembrie este o zi extrem de importanta pentru viitorul Romaniei si cred ca romanii ar trebui sa aiba posibilitatea sa discearna (...) ce trebuie sa faca fiecare partid. Amestecarea acestor doua teme de dezbatere nu face bine. Poporul, romanii trebuie sa decida prin referendum, dar nu organizat odata cu alegerile", a subliniat presedintele PSD intr-o conferinta de presa, conform Agerpres.
Ce prevede proiectul de lege depus de 2 senatori PSD
Senatorii PSD Ovidiu Dontu si Titus Corlatean au depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei.
Potrivit News.ro, acest proiect de lege prevede ca cetatenii Romaniei sa fie chemati sa isi exprime vointa, prin vot, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului se suporta de la bugetul de stat pe anul 2016 - cerandu-se procedura de urgenta pentru adoptarea legii in Parlament.
Proiectul de lege depus joi la Senat de cei doi senatori PSD are trei articole.
Potrivit articolului 1, cetatenii Romaniei sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot, in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire, prevazuta la articolul 151 din Constitutie.
Data referendumului national se aduce la cunostinta publica de catre Guvern, in cel mult trei zile de la intrarea in vigoare a legii, prin Monitorul Oficial si prin presa, radio si televiziune.
Articolul 2 al propunerii legislative se refera la persoanele care au dreptul sa participe la referendumul national privind revizuirea Constitutiei, modul de desfasurare a campaniei pentru referendum, organizarea si desfasurarea lui, organizarea si atributiile birourilor electorale, faptele care constituie contraventii si infractiuni precum si modul de constatare si sanctionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum si capitolele IV, V si VI din Legea 3/2000.
Rezultatul referendumului se stabileste in conformitate cu prevederile articolului 5 si articolului 7 din legea 3/2000.
Articolul 3 din propunerea legislativa mentioneaza ca toate cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei se suporta de la bugetul de stat pe anul 2016.
Initiatorii mentioneaza in expunerea de motive ca organizarea referendumului este reglemnetata de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 si articolul 7, rezervate referendumului pentru revzuirea Constitutiei, prevede obligatia stabilirii prin lege a organizarii si defasurarii fiecarui asemenea referendum.
”Totodata, legea nr. 3/2000 obliga ca prin lege speciala sa se stabileasca obiectul si data referendumului national pentru revizuirea Constitutiei, cu respectarea articolului 151 din Constitutie. In vederea aducerii la indeplinire a acestor dispozitii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea si desfasurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD.
Initiatorii propun ca proiectul de lege sa fie adoptat in procedura de urgenta.
Ce prevede legea fundamentala in privinta revizuirii Constitutiei
Articolul 150 si articolul 151 din Constitutie se refera la initiativa si procedura de revizuire. Astfel, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.
Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.
Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
Care ar putea fi miza acestui referendum: redefinirea familiei
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca votul pentru modificarea Constitutiei in privinta definirii familiei, initiativa care a primit raportul Comisiei juridice din Senat, nu ar trebui dat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, ci ar trebui sa fie organizat un referendum separat.
Aceasta initiativa cetateneasca a fost semnata de peste 3 milioane de persoane.
Alegerile parlamentare vor avea loc in 11 decembrie.
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: PSD, familie, referendum, Parlament, Constitutie, revizuire, gay, revizuirea constitutiei,
Dată publicare:
04-11-2016 11:53