Mii de persoane au iesit in strada in Oradea, ca sa sustina familia traditionala. Participantii au cerut referendum. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Mii de persoane, credinciosi si preoti de toate confesiunile religioase au participat, sambata, la Oradea, la "o adunare publica" pentru sustinerea familiei traditionale.

Conform News.ro, participantii s-au rugat impreuna, au cantat cantece religioase si au cerut organizarea unui referendum in acelasi timp cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Este vorba despre un referendum pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa se specifice explicit ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre barbat si femeie, nu pe cea intre soti.

Potrivit sursei citate, la mitingul din Piata Unirii din Oradea au participat "cateva mii de persoane".

Unii dintre participanti au purtat steaguri tricolore, iar altii au afisat pancarte cu mesaje precum: "Un strigat firesc menit sa protejeze firescul!”, "Sustinem familia intemeiata intre un barbat si o femeie” sau "Milioane de romani cer referendum pentru firesc”.

Citește și
biserica, reactii
Reactia dura a Bisericii la declaratiile lui Iohannis si Ciolos despre casatoriile gay si schimbarea Constitutiei

Mai multi parinti si-au adus copiii la miting spunand ca acestia pot fi doar "rodul unei familii traditionale, o familie bazata pe dragostea curata dintre un barbat si o femeie”.

"Inainte de toate, aceasta intalnire este un act de marturisire a credintei noastre stramosesti, a valorilor traditionale. Este un act de unitate pentru ca, daca ati privit in jur, ati vazut oameni de diferite confesiuni religioase, de etnii diferite, dar care toti au pe buze aceleasi cuvinte: familie traditionala. Am venit cu bucurie, am venit cu dragoste pentru ca noi propovaduim credinta crestina care este o credinta a dragostei, a unitatii si a iubirii”, a spus unul dintre preotii prezenti la intalnire.

Adunarea publica de la Oradea, asa cum a fost numita de catre organizatori, a durat doua ore, perioada in care participantii s-au rugat impreuna, au cantat cantece religioase si au cerut organizarea unui referendum.

Potrivit organizatorilor, Oradea a fost aleasa pentru aceasta "adunare publica” deoarece "este un simbol pentru diversitatea miscarii pro-famile din Romania” datorita spiritualitatii si identitatii sale multietice si multiconfesionale avand importante comunitati protestante, evanghelice si catolice.

"Dorim sa cerem autoritatilor statului roman ca odata cu alegerile parlamentare din 11 decembrie sa se organizeze si referendumul pentru modificarea articolului 48 din Constitutia Romaniei (…) Vrem respectarea familiei traditionale romanesti, a familiei intemeiate pe cuvantul lui Dumnezeu si care presupune uniunea dintre barbat si o femeie”, a spus unul dintre cei care au transmis mesaje participantilor de pe scena adunarii publice.

Printre participantii la adunarea pentru sustinerea familiei traditionale s-au aflat si lideri importanti ai unor biserici precum Episcopul Ortodox al Oradiei PS Sofronie sau episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea László Böcskei, dar si familia Bodnariu, sosita la Oradea pentru a promova valorile familiei traditionale.

Adunarea publica de la Oradea a fost legala si s-a incheiat in jurul orei 13,00 fara sa existe incidente, oamenii incheind intalnirea cu o rugaciune si retragandu-se din piata pe acordurile muzicii de fanfara.

Evenimentul a fost organizat de Coalitia pentru Familie.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, intrebat ce parere are despre demersul Coalitiei pentru Familie de modificare a Constitutiei in sensul definirii casatoriei ca fiind exclusiv intre o femeie si un barbat, ca el este adeptul tolerantei si considera ca fiind "gresita" calea "fanatismului religios" si a solicitarilor ultimative.

Seful statului a declarat ca societatea trebuie sa revina la toleranta si la "acceptarea celuilalt".

"Acceptarea celuilalt cu bune si rele. Nu suntem toti la fel. Nu toate grupurile etnice si toate grupurile religioase sunt la fel. Este gresit sa dam ascultare sau sa mergem pe calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative. Eu nu cred in ele si nu le sprijin", a spus Iohannis, declarandu-se "adeptul tolerantei", increderii si deschiderii spre celalalt.

Patriarhia a replicat joi ca demersul Coalitiei pentru Familie nu reprezinta "o solicitare ultimativa” si nu poate fi considerat o "cale a fanatismului religios" sau o dovada de intoleranta, ci o chemare fireasca la exprimarea democratica a vointei cetatenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societatii, familia.

"Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a parintilor si a copiilor, si nu condamnarea altor persoane", sustine Patriarhia.

Curtea Constitutionala a avizat pozitiv, pe 20 iulie, initiativa de modificare a Constitutiei astfel incat sa se stipuleze explicit ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre barbat si femeie, nu pe cea intre soti.
 

Citește și...
Disputa pe tema casatoriilor gay. Iohannis este sustinut de ambasadorul SUA iar Biserica - de liderul PSD
Disputa pe tema casatoriilor gay. Iohannis este sustinut de ambasadorul SUA iar Biserica - de liderul PSD

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu a acuzat nici Biserica Ortodoxa si nici Biserica Penticostala, ci doar a atras atentia asupra unor pericole in ceea ce priveste modificarea Constitutiei pe tema familiei.

Reactia dura a Bisericii la declaratiile lui Iohannis si Ciolos despre casatoriile gay si schimbarea Constitutiei
Reactia dura a Bisericii la declaratiile lui Iohannis si Ciolos despre casatoriile gay si schimbarea Constitutiei

Presedintele Klaus Iohannis a indemnat la toleranta si acceptare. Reactia vine in contextul in care Coalitia pentru Familie cere sa fie scris in Constitutie ca familia este formata exclusiv dintr-un barbat si o femeie.

Presedintele, despre modificarea Constitutiei:
Presedintele, despre modificarea Constitutiei: "Nu suntem toti la fel, e gresit sa mergem pe calea fanatismului religios"

Revizuirea Constitutiei ceruta de Coalitia pentru Familie nu pare a fi apreciata de presedintele Iohannis.

Recomandări
Povestea lui Radu Ionescu, unul dintre cei mai buni chefi despre care scriu publicațiile prestigioase din străinătate
Povestea lui Radu Ionescu, unul dintre cei mai buni chefi despre care scriu publicațiile prestigioase din străinătate

România are o savoare aparte, iar Radu Ionescu, unul dintre cei mai talentați chefi din România, îi adaugă ingredientul care o scote în fața lumii: pasiunea pentru bucătăria românească, pe care o reinventează.  

Parada de 1 Decembrie 2022: S-a încheiat parada de Ziua Națională a României în București
Parada de 1 Decembrie 2022: S-a încheiat parada de Ziua Națională a României în București

Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. Cu această ocazie, în București și în marile orașe din țară se organizează parade militare.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum