Crin Antonescu: "Compromisul Ponta-Basescu" pe procurori e impotriva recomandarilor CE, CSM si AMR

03-04-2013 14:03

Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca in cazul propunerii de procurori sefi facuta de premierul Victor Ponta este vorba de un "compromis" impotriva recomandarilor CE, CSM si AMR, care nu poate fi un "compromis pentru Romania".

Antonescu a declarat ca "in niciun caz" PNL nu va sustine "compromisul politic cu Traian Basescu, care nu are cum sa fie un compromis pentru Romania".

"N-are cum sa fie un compromis pentru Romania pentru ca nu ne-a explicat nimeni, nici premierul care a lansat aceasta formula, ce castiga Romania daca intr-o zi domnul Ponta si domnul Basescu se inteleg pe niste procurori. Constatam ca ceea ce se sugera ca ar fi presiunea europeana nu concorda, Comisia Europeana neschimbandu-si pozitia, oficiala si repetata. Nu exista in aceasta privinta compromis bun, exista doar criterii si vointa (...) Un compromis pentru Romania nu se poate face decat atunci cand aduci la cunostinta cetatenilor romani, aduci la cunostinta Parlamentului, a celor care raspund intr-un fel sau altul de destinele Romaniei de ce acel compromis, care e avantajul Romaniei, care sunt rezultatele lui", a sustinut Antonescu.

El tinut sa sublinieze ca un "compromis Ponta-Basescu" nu are nimic de-a face cu Romania.

Liderul PNL a sustinut ca liberalii nu pot fi parte "a unui acord sau troc politic" in care procurorii "se impart si in care presedintele impune din nou un om al sau, pentru ca nu e spiritul Constitutiei, pentru ca nu sunt cerintele si standardele europene acestea".

Antonescu a afirmat ca in acest moment s-au clarificat lucrurile, pe de o parte fiind CSM, Comisia Europeana si Asociatia Magistratilor din Romania care doresc sa se mearga pe calea convenita a unor "proceduri transparente", iar de cealalta parte este o "intelegere politica" intre premierul Victor Ponta in calitate de ministru interimar al Justitiei si presedintele Traian Basescu.

"Evident ca intre aceste doua cai nu avem niciun fel de ezitare, evident ca prima, desi mai complicata si mai intinsa in timp, este de preferat celei de-a doua. Eu am spus - a fost pozitia mea personala - ca ministrul Justitiei putea, luand in vedere toate criteriile pe care le cere si CE si pe care ni le cerem noi insine atunci cand vorbim de independenta justitiei, putea sa faca direct fara a mai intarzia tot acest calendar, putea sa faca direct propuneri. Dar in baza acelor criterii, si nu in baza unei intelegeri politice", a precizat liderul PNL.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO