Protestul transportatorilor și fermierilor, ziua 8. Blocaj în Vama Siret. Coloana de camioane se întinde pe 20 de km

×
Codul embed a fost copiat

Protestele transportatorilor și fermierilor continuă pentru a opta zi, în mai multe părți ale țării, în ciuda acordurilor semnate de asociațiile mari de fermieri și de federațiile importante de transportatori cu reprezentanții Guvernului.

UPDATE Traficul este complet blocat, miercuri, pe DN 1 F, în Vama Urziceni, din cauza protestului fermierilor şi transportatorilor.

„Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers ale DN 1F, în Vama Urziceni, judeţul Satu Mare, din cauza autovehiculelor transportatorilor care protestează”, a transmis, miercuri, Centrul Infotrafic.

Protestele continuă, miercuri, în mai multe zone din ţară, drumuri sau vămi fiind blocate.

UPDATE Autorităţile din Suceava au decis să permită camioanelor care sunt blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret să se deplaseze spre frontieră, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ).

Citește și
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, camioanele de se vor deplasa în coloane de câte zece de la Siret până în Punctul de Trecere a Frontierei.

"Începând cu ora 09:30, în vederea fluidizării traficului, s-a dispus începerea activităţii de procesare a tirurilor din oraşul Siret către Ucraina. În acest sens, în coloană de câte zece, tirurile se deplasează către Punctul de Trecere a Frontierei Siret", a afirmat oficialul IJJ.

UPDATE Coloana de camioane de pe DN 2, la ieşirea din România spre Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, măsura, miercuri dimineaţă, aproximativ 20 de kilometri, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, Ovidiu Mugurel Laicu.

Maşinile sunt blocate de protestul agricultorilor care, începând de luni, au ocupat trei din cele patru benzi de circulaţie de pe tronsonul dintre oraşul Siret şi Punctul de Trecere a Frontierei.

"Coloana de maşini ajuns până la Grăniceşti", a precizat Laicu.

UPDATE Jandarmeria informează că, miercuri dimineaţă, la protestul agricultorilor mai participau 52 de tractoare, şase camioane, 15 autoturisme şi aproximativ 100 de persoane.

---

Traficul este restricţionat miercuri dimineață în două judeţe, urmare a protestului transportatorilor şi fermierilor, anunță Centrul Infotrafic. În continuare sunt maşini şi utilaje parcate pe DN 2, în judeţul Ilfov, la Afumaţi, dar şi la Vama Siret.

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (06:45), nu sunt înregistrate autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier. În ceea ce priveşte situaţia protestelor transportatorilor/fermierilor, traficul rutier este restricţionat în 2 judeţe”, transmis, miercuri, Centrul Infotrafic.

Potrivit sursei citate, este restricţionat traficul pe DN 2, la Afumaţi, judeţul Ilfov, unde banda 1 a sensului de mers către Capitală este ocupată de autovehiculele parcate, circulaţia desfăşurându-se pe banda nr. 2.

De asemenea, sunt probleme tot pe DN 2, în Vama Siret, unde sensul de ieşire din ţară este ocupat de autovehiculele protestatarilor, circulaţia desfăşurându-se pe un singur fir, alternativ pentru ambele direcţii.

Marți, protestele s-au prelungit până târziu în noapte. Lângă București, pe DN2, în zona localității Afumați, s-a circulat din nou cu dificultate. Oamenii sunt în continuare în stradă și își spun zgomotos nemulțumirile.

Cu steaguri tricolore agățate de cabine și în zgomot de claxoane, transportatorii au continuat protestul până târziu în noapte.

Florin Cocu, transportator: „Sunt un mic transportator cu câteva camioane. Am vorbit cu transportatorii polonezi, cehi, ei au subvenție de la stat, motorina, le dă accizele înapoi pe motorină, noi... nu ne dă nimic.”

Bărbat: „Mă ține în stradă disperarea pe care o am în suflet, disperare care este generată de autoritățile statului care nu funcționează și care ne-au adus în situația asta.”

Oamenii speră că-i vor convinge pe guvernanți să le ofere condiții mai bune.

Bărbat: „Nu plecăm de aici până nu se rezolvă ceva.”

Bărbat: „Ne străduim să rezistăm până reușim să schimbăm ceva.”

Sute de oameni au protestat și pe litoral. Unii s-au apropiat de portul Constanța.

Transportatorii au venit cu steaguri şi cu bannere afişate pe camioane şi claxonează încontinuu. Au blocat patru intrări de acces din Portul Constanța.

Reporter: „Aţi blocat portul!”
Bărbat: „Aproape tot şi o să îl blocăm în continuare. Nu ne cheamă nimeni să negociem, nu e nimeni, vedeţi pe cineva aici, în afară de dumneavoastră?”

Bărbat: „Este un punct strategic, un punct unde se fac bani, iar dacă statul ne-a atacat pe noi şi a dat în toţi, dăm şi noi unde putem.”

Alți protestatari s-au adunat la ieșirea de pe Autostrada A2 spre Constanța. La Agigea, camioanele au blocat toate benzile de pe Autostrada Soarelui şi nu mai poate să intre nicio maşină în portul Constanța.

Și la Târgu Jiu, sute de șoferi au ieșit din nou pe străzile din zona de sud a orașului.

Protestatar: „E foarte greu, noi nu reușim să schimbăm nici mașinile astea euro 3, camioanele euro 3.”

Protestatară: „Ne deranjează taxele mari, guvernul rău, să se facă ceva în țara asta.”

Au fost oameni care s-au alăturat spontan protestului, fie din mașini, fie de pe margine.

Protestatară: „Atâta timp cât lucrezi și vezi că plătești atât la taxe și impozite totul s-a scumpit.”

Protestele au continuat și în Suceava, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Vămile au fost pline de oameni cu utilaje și camioane, pregătiți de o noapte albă.

Daniel Prelipcean, fermieri: „La Siret este blocat totul, și la Vicov au venit transportatori, fermieri nemulțumiți, cetățeni chiar. Principala cauză pentru care fermierii protestează sunt cerealele care vin aici, chiar dacă ni s-a promis că nu vor ajunge pe piaţa românească, ele se vând de la începutul războiului, în România."

La Brăila, trei bărbați au blocat cu un camion cu remorcă Drumul Național 22, care face legătura între Brăila și Râmnicu Sărat. La sosirea polițiștilor, au început scandalul.

Unul dintre ei, un fermier de 44 de ani, a fost condus la poliție, unde a spart cu pumnul geamul de la o instalație cu hidrant și a distrus un birou. Acum are un dosar penal pe numele său.

Reporteri: Alexandru Stan, Călin Voicu, Yvette Mîrza, Gigi Ciuncanu, Marius Grama, Elena Bejinaru, Iulia Ciuhu

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Arcul de Triumf a fost colorat în albastru de Ziua Europei. Alegătorii sunt chemați la vot pe 9 iunie
Arcul de Triumf a fost colorat în albastru de Ziua Europei. Alegătorii sunt chemați la vot pe 9 iunie

Arcul de Triumf din București a fost luminat în albastru, joi seară, pentru a marca Ziua Europei.

Un bărbat de 75 de ani a murit după ce a traversat pe roșu și a fost izbit de o mașină, în Timișoara
Un bărbat de 75 de ani a murit după ce a traversat pe roșu și a fost izbit de o mașină, în Timișoara

Un bărbat de 75 de ani care a traversat strada pe trecerea de pietoni, dar pe culoarea roşie a semaforului, în Timişoara, a murit după ce a fost lovit de mașină.

 

Restricționarea livrărilor de armament către Israel, analizată de Germania. Subiectul discutat „în spatele uşilor închise
Restricționarea livrărilor de armament către Israel, analizată de Germania. Subiectul discutat „în spatele uşilor închise"

Restricționarea livrărilor de armament către Israel este o măsură luată în considerare de guvernul de la Berlin, după anunțul similar venit de la Casa Albă. Israelienii au fost avertizați să nu înceapă ofensiva majoră la Rafah.

Recomandări
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române.

Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”

Vineri începe campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Aproape 90 la sută dintre români știu că acestea sunt organizate pe 9 iunie.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.