Protestul politistilor in lanturi, in fata Ministerului de Finante. Sute de agenti si-au cerut salariile taiate in 2009
Protest in lanturi, miercuri dimineata, in fata Ministerului Finantelor din Bucuresti. 200 de agenti de politie au iesit in strada sa isi ceara drepturile salariale.
Oamenii spun ca de cinci ani nu si-au mai primit cel de-al 13-lea salariu, primele de vacanta si salariile compensatorii. Toate aceste drepturi le-au fost suspendate in 2009. Liderii de sindicat cer si marirea salariilor cu 10%, avand in vedere ca retributiile au inghetat la nivelul din 2007.
Dupa taierea salariilor cu 25% in 2010, politistii prezenti la protest sustin ca scaderea a fost mult mai mare in randul lor, chiar si cu 35% in unele cazuri. Asta pentru ca au pierdut si al 13-lea salariul, dar si primele de vacanta. Iar banii promisi pentru sarbatori legale si zile libere lucrate nu au ajuns niciodata la ei. Miercuri, unii dintre ei au venit in lanturi in fata Ministerului Finantelor.
Ioan Canaroiu, vicepresedinte SNAP: "Protestam cu lanturi la picioare, pentru ca ne simtim prizonierii incompetentei conducerii Ministerului Afacerilor Interne si al Ministerului Finantelor. Politistii nu mai vor sa fie mintiti, vor sa vina motivati la serviciu."
Agent principal Butnaru Gabriel, membru SNAP: "E deosebit de greu in prag de sarbatori, dar si pe viitor, de aceea am decis sa protestam in fata Ministerului Finantelor. Speram ca in bugetul pe anul 2015 sa fie inclusa si intregirea salariilor politistilor."
In timpul protestului, agentii de politie au cantat si inmul national al Romaniei, moment in care unii dintre ei au fost coplesiti de emotie.
Chiar daca ploaia rece i-a udat pana la piele, protestatarii au ramas pana spre seara in Piata Constitutiei. "Pentru noi sunt conditii normale de munca, rezistam si aici in afara muncii. Totul facem pentru niste salarii decente, pentru conditii mai bune de munca. Un agent debutant are salariul mai mic decat cel minim pe economie", spune un politist.
In mod normal un agent de politie la inceput de cariera castiga aproximativ 1.400 de lei, daca isi primeste toate sporurile si normele, iar unul cu vechime ajunge pana la 2.000 de lei. Cum insa banii pentru ore suplimentare, vacante si alte prime nu au fost alocati, oamenii sunt extrem de nemultumiti.
Protestatarii spera ca au reusit sa capteze atentia autoritatilor si ca sumele necesare pentru plata orelor suplimentare vor fi prinse in bugetul pe 2015.