Masurile promise de MAE si BEC dupa protestele diasporei. Zeci de romani au iesit in strada pentru a cere dreptul la vot
Romanii stabiliti la Paris si-au cerut, luni seara, in strada dreptul la vot. Peste 100 de persoane au participat la un protest in apropierea Ambasadei Romaniei din capitala franceza.
Au cerut demisia ambasadorului Bogdan Mazuru si anularea primului tur de scrutin. Oamenii spun ca vor schimbari in modul de organizare a alegerilor pentru a nu ajunge sa stea iar la coada ore in sir, in multe cazuri fara a putea macar sa ajunga in cabina de vot.
Tineri, varstnici si copii au stat doua ore la Paris, in ploaie, pentru a protesta impotriva conditiilor de vot.
"Suntem foarte multi romani aici, foarte multi, in ciuda ploii. Suntem foarte foarte indignati, din cauza lucrurilor care s-au intamplat", a spus Andreea Ionescu, romanca stabilita la Paris.
"Dupa cum auziti si francezii ne sprijina. In semn de sustinere se claxoneaza", adauga femeia.
Protestul a fost organizat pe o retea de socializare, unde un apel similar a fost lansat pentru o noua actiune, duminica dupa-amiaza.
"Eu am apucat sa votez, dar sunt aici in solidaritate cu romanii mei, care au fost umiliti. Suntem hotarati sa schimbam ceva la noi in tara. Ne iubim tara prea mult ca sa ne multumim cu ceea ce este in momentul de fata in Romania", a mai spus Andreea Ionescu.
Protestele, spun romanii din diaspora, vor continua. Cu totii vor sa se asigure ca dreptul la vot nu le va mai fi incalcat. Premierul a promis ca se vor lua masuri astfel incat toti alegatorii din strainatate sa ajunga sa puna stampila pe buletinul de vot in turul doi.
Luni la ora 12 a inceput o sedinta a membrilor Biroului Electoral Central si reprezentanti lor Ministerului Afacerilor Externe, pentru remedierea problemelor sesizate in primul tur de scrutin al alegerilor prezidential. Au participat demnitari ai MAE, dar si ministrul Corlatean. Acesta a declarat la intrare ca va propune aceleasi masuri pe care le-a mai amintit in zilele trecute. Ar fi vorba de acea declaratie, necesara pentru a vota in strainatate, sa fie descarcata online si completata inainte ca oamenii sa ajunga la urne. Apoi semnata in fata presedintelui comisiei sectiei de votare. Ceea ce ar usura procesul de votare. Totodata, ar fi si suplimentarea membrilor comisiei si a stampilelor de votare, ca sa nu se mai ajunga la situatiile in care oamenii au stat la coada cu orele si nu au mai apucat sa voteze.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, alegeri prezidentiale, diaspora, vot,
Dată publicare:
04-11-2014 12:50