Un tribunal egiptean a condamnat la moarte 188 de persoane pentru uciderea a 13 politisti

Ultima actualizare: 06-12-2014 07:14
Proteste in Egipt

Un tribunal egiptean a condamnat marti la moarte 188 de persoane pentru uciderea a cel putin 13 politisti in violente care au avut loc in august, dupa dispersarea unor tabere ale unor sustinatori ai fostului presedinte islamist Mohamed Morsi.

De cand armata l-a destituit pe fost presedinte islamist, in iulie 2013, sustinatorii acestuia sunt vizati de o reprimare sangeroasa soldata cu peste 1.400 de morti. Sute de sustinatori ai islamistului au fost condamnati la moarte in procese in masa, expediate in cateva minute, calificate de ONU ca "fara precedent in istoria recenta".

Pedepsele capitale pronuntate marti sunt supuse, potrivit legii egiptene, avizului - pur consultativ - al muftiului, reprezentantul islamului pe langa autoritati. Ele urmeaza sa fie confirmate sau comutate in pedepse la inchisoare pe viata, intr-un verdict final asteptat pe 24 ianuarie.

Dintre condamnati, doar 143 se afla in prezent in detentie, a precizat reprezentantul tribunalului.

Condamnatii au fost acuzati ca au participat pe 14 august 2013 la un atac sangeros asupra comisariatului de la Kerdasa, un sat situat la periferia Cairo, in ziua in care fortele de ordine dispersau doua tabere de ocupare masive organizate in capitala egipteana de sustinatori ai lui Morsi.

In aceasta operatiune a fortelor de securitate au fost omorate cel putin 700 de persoane intr-o singura zi, transformand ziua de 14 august in cea mai sangeroasa zi a reprimarii islamistilor.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO