Protestele de stradă după ordonanța austerității au început cu polițiștii. Polițiștii acuză tăierea mascată a salariilor
Ordonanţa de austeritate a stârnit deja un val de nemulţumiri în rândul angajaţilor de la stat şi vedem luni primele proteste. Cei care au ieşit în stradă sunt poliţiştii. Aproximativ o mie s-au adunat în Piaţa Victoriei.
Sunt poliţişti veniţi din toată ţara de la diferite structuri, fie de la rutieră sau de la penitenciare.
După ce au văzut ultima formă a ordonanţei de urgenţă, poliţiştii se plâng că în cazul lor nu vorbim doar de îngheţarea salariilor la nivelul anului 2024, ci şi de o tăiere. De exemplu, spun aceştia, de la anul nu vor mai primi sporuri pentru zile lucrate de sărbători legale, care ajungeau la peste 1.000 de lei la salariu.
Mai mult, poliţiştii reclamă ca măsurile de austeritate adoptate nu sunt decontate de toţi angajaţii din poliţie. Aceştia spun că şefii lor, de exemplu, nu au nici o tăiere.
Poliţiştii au venit aici să îşi strige nemulţumirile chiar în timp ce în Guvern se adoptă aceste prevederi. Printre poliţişti au întâlnit şi mai mulţi studenţi nemulţumiţi şi ei de tăierile la burse sau bilete de călătorie.
Şi sindicatele din învăţământ au anunţat că în zilele umatoare iau în calcul să iasă în stradă nemulţumiţi de prevederile OUG care îi lasă şi pe ei în 2025 cu bani mai puţini.
Nu doar aici în Piaţa Victoriei se desfăşoară azi proteste, un altul a fost organizat la Constanța. Peste 100 de angajați ai Penitenciarului Poarta Albă au participat la protest şi nu au mers la serviciu iar din cauza asta mai bine de 30 de deținuți nu au fost duși la instanțele din Constanța și Tulcea.
Peste 100 de angajați ai Penitenciarului Poarta Albă au ieșit în fața instituției să își strige nemulțumirile. Oamenii se tem că de la anul vor avea lefurile mai mici, în medie, cu 2.500 de lei.
„Vremurile sunt din ce în ce mai grele, coșul de cumpărături este din ce în ce mai scump".
(:::)
„Ce înseamnă 2.000 de lei în minus la salariu? Înseamnă enorm, înseamnă că nu pot să îmi mai duc copilul la grădiniță că stau să mă gândesc să îmi ordonez veniturile".
„Această veste este foarte proastă, pentru că ne afectează, toți ne-am făcut niște planuri financiare, ne-am integrat în niște raţe pe care trebuie să le plătim" - spun protestatarii.
Bogdan Trăistaru – lider sindical Penitenciarul Poarta Albă: „Am venit pentru a trage un semnal de alarmă pe ultima sută de metri și a-l convinge pe dl. Marcel Ciolacu că această ordonanță-trenuleț nu este o ordonanță prin care nouă ne sunt înghețate salariile de la 1 ianuarie, este vorba de o ordonanță prin care nouă ne sunt aduse prejudicii financiare. Din estimările noastre e vorba de undeva la 2.000-2500 de lei în buzunarul fiecărui polițist de penitenciar. Este mult”.
Oamenii spun că munca lor este una grea, mai ales că există și un deficit de personal.
George Lazăr – președinte SDPP: „Este personalul operativ, personalul care intră în contact direct cu deținutul, este în prima linie. Dacă ne speriem de un infractor pe stradă, gândiți-vă că acești oameni lucrează 12 ore pe zi cu ei. Munca e foarte grea, sunt condiții grele și pentru noi, mai ales datorită deficitului de personal”.
Mai bine de 30 de deținuți au rămas la Penitenciarul Poarta Albă pentru că nu au fost ransportați la instanțele de judecată din județele Constanța și Tulcea. Deținuții vor participa la proces prin videoconferință.
După protest, angajații au plecat acasă și nu au intrat în turele de serviciu. Din cei 450 de angajați ai Penitenciarului Poarta Albă, peste 300 protestează.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, ordonanta, Polițiști, penitenciar,
Dată publicare:
30-12-2024 13:20