Ultima variantă a tăierilor bugetare anunțate de Guvern pentru 2025. Decizia coaliției în privința pensiilor și salariilor
După o nouă rundă de negocieri, liderii coaliției de guvernare au convenit, sâmbătă, o nouă variantă de ordonanță prin care vor să țină sub control cheltuielile bugetare anul viitor.
Politicienii lasă o portiță privind o posibilă indexare a pensiilor sau acordarea de ajutoare vârstnicilor, cu venituri reduse. În cazul bugetarilor, aceștia vor avea lefurile înghețate la nivelul lunii trecute. Și în privința voucherelor de vacanță s-a găsit, un compromis.
Liderii coaliției PSD, PNL, UDMR și minorități au convenit ca salariile bugetarilor să fie înghețate anul viitor, dar la nivelul celor din noiembrie anul acesta, nu decembrie, așa cum era inițial. Asta pentru că, în anumite instituții, pe final de an au avut loc creșteri de lefuri.
Politicienii reuniți la Palatul Victoria au mai decis ca anul viitor bugetarii să nu mai aibă parte de bonusuri, prime și premii, iar orele suplimentare să fie compensate doar cu timp liber, nu cu bani ca până acum.
Măsurile apar într-un proiect de ordonanță de urgență discutat sâmbătă cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor.
Gabriel Predica, Federația „Solidaritatea Sanitară”: „La noi, în sănătate, este sistemul cel mai afectat de o astfel de ordonanță. Toate recompensele salariale rămân blocate”
Și pensiile vor fi înghețate, inclusiv cele speciale, dar liderii coaliției lasă loc de noi modificări în 2025. Odată cu discutarea bugetului, adică în ianuarie, liderii PSD, PNL și UDMR vor decide dacă vor fi acordate ajutoare sub formă de bani celor cu pensii mici și medii sau dacă toate pensiile vor fi indexate cu 12% în a doua parte a anului.
Dumitru Costin, Președintele Blocului Național Sindical: „Tocmai încercam să punem sistemul de pensii la un numitor comun. Acum venim și facem iar dezechilibre. Parcă suntem nebuni.”
Și alocațiile pentru copii ar urma să rămână pe loc, deși în urmă cu doar câteva zile oficialii anunțau creșterea lor cu peste zece procente.
Pe de altă parte, liderii de coaliție au decis să "îndulcească" o parte dintre măsurile discutate anterior, după ce sindicatele și patronatele le-au criticat dur.
De exemplu, voucherele de vacanță pentru bugetari nu vor fi eliminate, ci statul va acoperi doar 50% din suma de acum, iar angajatul va veni cu restul.
Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa: „Este opțional. Dacă dai 800 de lei, vei beneficia de voucher. Nu dai 800, nu beneficiezi.”
În cazul studenților, pentru transportul în comun, fie că vorbim de metrou, autobuz sau tramvai, rămâne subvenționarea prețului biletelor de 90% și anul viitor. Numai că, în cazul trenului, ea va fi valabilă doar pe rutele între facultate și domiciliu.
În plus, liderii coaliției s-au răzgândit în privința concediilor medicale, așa că și anul viitor ele vor fi plătite cu 75% din salariu, ca în prezent.
Pe de altă parte, patronii se tem că guvernul ar putea veni cu majorări de taxe în 2025.
Călin Ile, Confederația Patronală Concordia: „Pentru noi, majorarea TVA este o linie roșie. S-a discutat că se încearcă un echilibru între contribuția adusă de măsurile fiscale și reducerile de cheltuieli ale statului.”
Măsurile discutate ar putea fi modificate până la adoptarea lor în Guvern, la începutul săptămânii viitoare.