Proteste la Buzău, după ce șeful Băncii de Gene a fost demis de Guvernul Orban
Peste 500 de oameni au ieşit, duminică, în stradă, în Buzău, într-un marș de susţinere a cercetătorului Costel Vânătoru, demis în urmă cu câteva zile, de către ministrul Agriculturii, din funcţia de director al Băncii de Gene.
Instituţia fusese înfiinţată în urmă cu doar 3 luni şi reprezenta un proiect de salvare a soiurilor vegetale autohtone.
Cu pancarte în mâini, sute de buzoieni şi-au manifestat nemulţumirea faţă de schimbarea din funcţie a cercetătorului buzoian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Avraham Marian Cioceanu, preşedinte Asociaţia Bio România: "Nu pot să-mi explic de ce şi cum se ajunge la această decizie ca un specialist de talie mondială că domnul Vânătoru să fie înlăturat. Oameni performanţi pe care îi scoţi din locul lor."
Preşedinţi de federaţii din agricultură, dar şi cercetători din alte judeţe au venit să-l susţină pe omului de ştiinţă în piaţa Dacia din oraş.
Aurel Tănase, preşedinte OIPA Legume Fructe din România: "Eu cred că nu este altceva decât o frână care se pune unei acţiuni benefice de viitor care deja are un suport deosebit."
Vlad Gheorghe, preşedinte cooperativă agricolă Vidră: "De 30 de ani încoace s-a lucrat la modul cel mai sincer pentru distrugerea cercetării. Copiii, nepoţii şi generaţiile viitoare, dacă continuăm în bulibăşeala asta, nu vor şti ce înseamnă o hrană sănătoasă sau naturală."
Vădit nemulţumiţi, manifestanţii spun că proiectul cercetătorului Vanatoru trebuie pus în aplicare pentru a putea pune pe masa legume sănătoase, româneşti.
Adrian Peticilă, membru în consiliul de administraţie al Băncii de Resurse vegetale: "Banii au fost viraţi de foarte puţin timp, se făcuseră procedurile de achiziţie şi aşteptam începutul anului viitor să dăm drumul la construcţia de laboratoare."
Banca de gene de la Buzău a fost înfiinţată prin hotărâre de guvern în luna septembrie a acestui an. La începutul acestei luni au sosit şi primii bani folosiţi de Costel Vanatoru în calitate de director. După demiterea sa, totul a fost stopat.
Costel Vanatoru, directorul demis al Băncii de gene de la Buzău: "Îl consider un proiect necesar pentru ţară, vorbim de siguranţă şi securitatea alimentară a unei ţări. Munca mea de peste 30 de ani, o muncă în care am obţinut peste 10 000 de genotipuri în colecţia mea personală, pe care doream să o dau statului român."
În locul său, Ministrul Agriculturii l-a numit interimar până la sfârşitul anului pe Adrian Chesnoiu, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Motivul demiterii lui Vanatoru ar fi lipsa unei strategii de dezvoltare a Băncii de gene de la Buzău, deşi practic ea nici nu a început să funcţioneze. În acest moment, în România funcţionează o singură bancă de gene, cea de la Suceava, unde sunt păstrate peste 20.000 de varietăţi vegetale.