Proteste la Buzău, după ce șeful Băncii de Gene a fost demis de Guvernul Orban


Ultimul update: Luni 16 Decembrie 2019 09:29
Data publicarii: Luni 16 Decembrie 2019 07:37
Categorie: Stiri actuale

Peste 500 de oameni au ieşit, duminică, în stradă, în Buzău, într-un marș de susţinere a cercetătorului Costel Vânătoru, demis în urmă cu câteva zile, de către ministrul Agriculturii, din funcţia de director al Băncii de Gene.

Instituţia fusese înfiinţată în urmă cu doar 3 luni şi reprezenta un proiect de salvare a soiurilor vegetale autohtone.

Cu pancarte în mâini, sute de buzoieni şi-au manifestat nemulţumirea faţă de schimbarea din funcţie a cercetătorului buzoian.

Avraham Marian Cioceanu, preşedinte Asociaţia Bio România: "Nu pot să-mi explic de ce şi cum se ajunge la această decizie ca un specialist de talie mondială că domnul Vânătoru să fie înlăturat. Oameni performanţi pe care îi scoţi din locul lor."

Preşedinţi de federaţii din agricultură, dar şi cercetători din alte judeţe au venit să-l susţină pe omului de ştiinţă în piaţa Dacia din oraş.

Aurel Tănase, preşedinte OIPA Legume Fructe din România: "Eu cred că nu este altceva decât o frână care se pune unei acţiuni benefice de viitor care deja are un suport deosebit."

Vlad Gheorghe, preşedinte cooperativă agricolă Vidră: "De 30 de ani încoace s-a lucrat la modul cel mai sincer pentru distrugerea cercetării. Copiii, nepoţii şi generaţiile viitoare, dacă continuăm în bulibăşeala asta, nu vor şti ce înseamnă o hrană sănătoasă sau naturală."

Vădit nemulţumiţi, manifestanţii spun că proiectul cercetătorului Vanatoru trebuie pus în aplicare pentru a putea pune pe masa legume sănătoase, româneşti.

Adrian Peticilă, membru în consiliul de administraţie al Băncii de Resurse vegetale: "Banii au fost viraţi de foarte puţin timp, se făcuseră procedurile de achiziţie şi aşteptam începutul anului viitor să dăm drumul la construcţia de laboratoare."

Banca de gene de la Buzău a fost înfiinţată prin hotărâre de guvern în luna septembrie a acestui an. La începutul acestei luni au sosit şi primii bani folosiţi de Costel Vanatoru în calitate de director. După demiterea sa, totul a fost stopat.

Costel Vanatoru, directorul demis al Băncii de gene de la Buzău: "Îl consider un proiect necesar pentru ţară, vorbim de siguranţă şi securitatea alimentară a unei ţări. Munca mea de peste 30 de ani, o muncă în care am obţinut peste 10 000 de genotipuri în colecţia mea personală, pe care doream să o dau statului român."

În locul său, Ministrul Agriculturii l-a numit interimar până la sfârşitul anului pe Adrian Chesnoiu, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Motivul demiterii lui Vanatoru ar fi lipsa unei strategii de dezvoltare a Băncii de gene de la Buzău, deşi practic ea nici nu a început să funcţioneze. În acest moment, în România funcţionează o singură bancă de gene, cea de la Suceava, unde sunt păstrate peste 20.000 de varietăţi vegetale.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33