Peste 10.000 de oameni au protestat fata de proiectul Rosia Montana. Mesajul premierului Ponta

×
Codul embed a fost copiat

Aproximativ 10.000 de persoane au protestat, duminica seara, in Capitala, fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Circulatia a fost blocata in centrul orasului.

LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2013

UPDATE 7:00

A cincisprezecea zi a protestului din Capitala a scos in strada peste 10.000 de oameni care se opun proiectului minier de la Rosia Montana, la finalul celor patru ore de mars prin centrul Capitalei acestia revenind la Universitate, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana".

Protestul s-a incheiat imediat dupa miezul noptii.

Citește și
Traian Basescu la Tebea
Traian Basescu a facut o baie de multime la Tebea, dar a fost si huiduit. Ce a declarat la plecare
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

DUMINICA, 15 SEPTEMBRIE 2013

UPDATE 23:30

Premierul Victor Ponta a facut apel la dialog si a postat urmatoarea fotografie pe Facebook:

E o intentie sa invit la dialog. Eu cred ca fiecare trebuie sa il asculte pe celelalt. Cred ca asa functioneaza lucrurile. Si in Occident exista protestatari si pro si contra. Trebuie ascultati si unii si altii, dupa care intervine decizia politica bazata pe ascultarea parerilor rationale”, a scris Victor Ponta.

UPDATE 23:00

Manifestantii din Piata Universitatii au ocupat strada si trotuarele.

Circulatia in intersectia de la Universitate, dar si pe bulevardele Bratianu, Balcescu, Carol I si Regina Elisabeta este blocata. In Piata Universitatii vin in continuare manifestanti dinspre Unirii.

 

UPDATE 21:35

Protestatarii fata de proiectul minier de la Rosia Montana, care au plecat, duminica seara, in mars de la Universitate, au ajuns in zona Pietei Timpuri Noi, numarul acestora crescand la peste 10.000.

Circulatia in centrul Capitalei este blocata pe traseul marsului, dupa aproximativ doua ore si jumatate coloana de manifestanti ajungand la Piata Timpuri Noi.

Pe traseul marsului se afla jandarmi si politisti de la Rutiera.

UPDATE 21:15

Protestatarii fata de proiectul minier de la Rosia Montana care au plecat, duminica seara, in mars de la Universitate au ajuns in zona Nerva Traian, numarul acestora crescand la peste 7.000.

Circulatia in centrul Capitalei este blocata pe traseul marsului, dupa aproximativ o ora si jumatate coloana de manifestanti ajungand pe Bulevardul Nerva Traian.

UPDATE 20:15

Numarul protestatarilor fata de proiectul minier de la Rosia Montana a crescut la aproximativ 5.000, circulatia in centrul Capitalei fiind blocat de la Universitate pana la Unirii.

____________________________

Aproximativ 2.000 de persoane care protesteaza, duminica seara, in Capitala fata de proiectul minier de la Rosia Montana au blocat Bulevardul Nicolae Balcescu, inainte de a pleca in mars, pe traseu.

Manifestantii aflati in zona fantanii de la Universitate au fortat cordonul de jandarmi si au ajuns pe strada, blocand circulatia pe ambele sensuri ale Bulevarului Nicolae Balcescu, pana in zona hotelului Intercontinental.

Protestatarii scandeaza "Rosia Montana nu e de pomana", "Uniti, salvam Rosia Montana" si au pancarte pe care scrie "Soarta Rosiei Montana = Soarta Romaniei", "Ma voi lega cu lanturi de 24 de karate", "Victoras! Ai grija de copilas, Gabriel", unele dintre aceste mesaje fiind scrise si in limba engleza.

Acestia vor merge in mars, pe traseul Bd. Ion C. Bratianu - Bd. Unirii - Bd. Nerva Traian - Calea Vacaresti - Bd. Tineretului - Bd. Dimitrie Cantemir - Bd. Ion C. Bratianu - Piata Universitatii.

Protestatarii au inceput sa vina la fantana de la Universitate incepand de la ora 17.00, cu steaguri, pancarte si mesaje contra exploatarii miniere cu cianuri, dar si a gazelor de sist.

Unii dintre cei care au venit la protest au tricouri pe care scrie "Salvam Rosia Montana", cocarde si banderole tricolore. La protest a fost adusa si o cutie pe care scrie "Cutia milei. Vrem sa ne cumparam singuri politicienii".

La protestul din Capitala participa si oameni din Rosia Montana care se opun proiectului minier.

Proteste similare sunt anuntate duminica 15 septembrie in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov.

De asemenea, sunt anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

Manifestantii de la Universitate cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Punctul culminant al protestelor a fost duminica 8 septembrie, cand peste 7.000 de persoane au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars pe traseul Bd. Nicolae Balcescu - Bd. Magheru - Bd. Lascar Catargiu - Bd. Iancu de Hunedoara - Soseaua Stefan cel Mare - Calea Mosilor - Bd. Carol.

Proteste similare au avut loc atunci in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba-Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.

La protestele de pana acum din Capitala, manifestantii au blocat timp de mai multe ore, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar si un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu. De asemenea, ei au protestat in Piata Constitutiei si in Piata Victoriei.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Basescu: Se va constata ca Legea privind Rosia Montana trimisa la Parlament e neconstitutionala
Basescu: Se va constata ca Legea privind Rosia Montana trimisa la Parlament e neconstitutionala

Traian Basescu a declarat, duminica, raspunzand unei intrebari referitoare la Legea privind Rosia Montana trimisa de Guvern la Parlament, ca aceasta va fi respinsa de Curtea Constitutionala intrucat se va constata ca este neconstitutionala.

Traian Basescu a facut o baie de multime la Tebea, dar a fost si huiduit. Ce a declarat la plecare
Traian Basescu a facut o baie de multime la Tebea, dar a fost si huiduit. Ce a declarat la plecare

Presedintele Traian Basescu facut o baie de multime, duminica, la Tebea, el fotografiindu-se si vorbind cu oamenii, dar a fost si huiduit de unele persoane. La plecare, acesta a spus ca ar trebui sa mearga la Rosia Montana.

Minerii de la Rosia Montana au iesit din subteran impreuna cu Ponta.
Minerii de la Rosia Montana au iesit din subteran impreuna cu Ponta. "Le-am promis ca facem comisie"

Minerii de la Rosia Montana au incheiat protestul dupa o discutie cu Victor Ponta, care le-a promis ca ii va aduce la Rosia Montana pe membrii Comisiei Parlamentare speciale pentru a vedea exact cum stau lucrurile si abia apoi sa ia o decizie.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.