Basescu: Se va constata ca Legea privind Rosia Montana trimisa la Parlament e neconstitutionala


Ultimul update: Miercuri 18 Septembrie 2013 06:50
Data publicarii: Duminica 15 Septembrie 2013 16:57
Categorie: Stiri Politice
Traian Basescu

Traian Basescu a declarat, duminica, raspunzand unei intrebari referitoare la Legea privind Rosia Montana trimisa de Guvern la Parlament, ca aceasta va fi respinsa de Curtea Constitutionala intrucat se va constata ca este neconstitutionala.

"Nu este legal sa stabilesti o firma care face o exploatare prin lege. Va fi respinsa cu siguranta de Curtea Constitutionala. Este doar un joc politic", a declarat, duminica, la tebea, in judetul Hunedoara, presedintele Traian Basescu, raspunzand unei intrebari referitoare la Legea privind exploatarea de la Rosia Montana, trimisa Parlamentului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

Seful statului a spus ca marea problema este ca, dupa ce se va face o lunga dezbatere in Parlament, se va constata ca legea este neconstitutionala.

"Nu se poate sa faci o lege care sa vizeze o firma. Va fi respinsa de Curtea Constitutionala pentru ca se va constata ca este o lege neconstitutionala", a mai spus Basescu.

seful statului a adaugat ca Legea minelor trebuia modificata prin ordonana de urgenta sau prin lege in Palament.

"Legea minelor trebuia modificata prin ordonana de urgenta sau prin lege in Parlament, sa creasca redeventa de la 4 la 6, dar sa faci prin lege expropriere de interes public unde e capital majoritar privat e strigator la cer", a afirmat presedintele Traian Basescu.

El a adaugat ca si-a declarat neutralitatea fata de proiectul Rosia Montana, dar a semnalat ca "a merge prin lege in favoarea unei companii e neconstitutional".

 

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, dupa intalnirea cu Victor Ponta, ca PSD a convenit sa se revina la constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru Rosia Montana si retragerea procedurii de urgenta pentru proiectul de lege.

"Eu mi-am reafirmat convingerea ca este un proiect care in mod normal se asuma sau nu se asuma de catre Guvern. Domnul prim-ministru a ramas pe ideea ca proiectul a fost inaintat in Parlament. PSD a convenit, vorbesc de domnul Ponta in calitate de lider PSD, sa revenim la formula convenita initial, a unei comisii speciale in Parlament, deci sa solicite retragerea procedurii de urgenta, comisie la care nu m-am opus niciodata si care sa se constituie dupa retragerea procedurii de urgenta din Senat", a spus Antonescu, dupa intalnirea pe care avut-o cu premierul Victor Ponta si alti lideri din USL la cabinetul sau de la Senat.

El a precizat ca la nivelul comisiei speciale ar urma sa aiba loc audieri ale tuturor partilor implicate in proiectul Rosia Montana.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, la Gura Humorului, dupa sedinta BPN, ca PDL nu sustine infiintarea unei comisii parlamentare privind exploatarea de la Rosia Montana si cere Guvernului sa corecteze proiectul si sa-l adopte prin Hotarare de Guvern.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO