Traian Basescu a facut o baie de multime la Tebea, dar a fost si huiduit. Ce a declarat la plecare
Presedintele Traian Basescu facut o baie de multime, duminica, la Tebea, el fotografiindu-se si vorbind cu oamenii, dar a fost si huiduit de unele persoane. La plecare, acesta a spus ca ar trebui sa mearga la Rosia Montana.
Dupa baia de mulţime pe care a facut-o la Tebea, presedintele Traian Basescu a intrat in cortul PDL, unde si-a schimbat hainele, dupa care a mers la cortul Primariei Arad, unde a mancat carnati si a baut palinca, ascultand melodii patriotice si muzica populara.
Presedintele a petrecut circa o ora in cort, dupa care a facut o noua baie de multime si s-a fotografiat cu oamenii, mai ales cu copiii.
Intrebat ce ii face nepotica, Basescu a raspuns ca a vazut-o vineri seara, ca era bine si manca bine.
Presedintele a urcat pe platoul pe care are loc spectacolul folcloric organizat cu ocazia comemorarii a 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu, dupa care a plecat.
Intrebat ce va face in continuare, Traian Basescu a raspuns: "Cred ca ar trebui sa merg la Rosia Montana".
Traian Basescu a ajuns, duminica, in Hunedoara, unde a participat la Serbarile nationale "Tebea" 2013, dedicate memoriei lui Avram Iancu, inmormantat in cimitirul din localitate. Dupa depunerea de coroane, seful statului a mers, alaturi de sotia sa, Maria, in zona unde era amenajat un targ, unde s-a fotografiat cu oamenii.
In timp ce unii au vrut sa discute si sa se pozeze cu presedintele, altii l-au huiduit si i-au cerut demisia. Printre scandarile celor nemultumiti s-a putut auzi: "Hotul", "Tu ai distrus CFR-ul" si "Demisia". De asemenea, o persoana i-a spus ca este "presedinte ilegal", iar Traian Basescu a intrebat-o, razand: "Eu, ilegal?" si a mers mai departe. In momentul in care presedintele a intrat intr-un cort, de afara cateva persoane i-au strigat: "Iesi afara, javra ordinara".
La Tebea, peste 5.000 de persoane au participat la comemorarea a 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
Seful statului a fost intampinat de Garda de onoare, care i-a prezentat onorul. Intre oficialitatile prezente la manifestari s-a aflat si ministrul de Externe, Titus Corlatean.
Pe platoul destinat ceremonialului a fost interzis accesul cu drapele sau insemne ale partidelor politice. De asemenea, in timpul ceremonialului public, organizatorii aui recomandat un comportament decent, zgomotele puternice (imnuri, lozinci) afectand caracterul comemorativ al manifestarii.
Pentru desfasurarea manifestarilor de la Tebea, traficul rutier a fost inchis pe DN 76 km 38+500 – 38+600, in intervalele orare 11.00-11.15 si 14.00-14.30. Potrivit organizatorilor, inchiderea circulatiei este necesara pentru formarea garzii de onoare, prezentarea onorului militar si defilarea garzii de onoare.
Conform Prefecturii, situatia din teren nu permite devierea circulatiei pe rute ocolitoare. Pe perioada restrictiei de circulatie s-a asigurat doar deplasarea autovehiculelor destinate interventiilor de urgenta, respectiv Ambulanta, SMURD, ISU, Jandarmi, Politie.
Avram Iancu, unul dintre conducatorii revolutiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a nascut in anul 1824, la Vidra, in Muntii Apuseni, intr-o familie de moti instariti. A studiat dreptul la Cluj si a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Cris, fiind ingropat la Tebea, judetul Hunedoara, langa "Gorunul lui Horea".