Dacian Cioloș, alături de cei 15.000 de oameni care au protestat în București. ”Se ajunge la o limită”

×
Codul embed a fost copiat

Proteste faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei au avut loc în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.

Peste 15.000 de oameni au participat la protestul din Capitală. Între manifestanţi s-au aflat şi premierul Dacian Cioloş, şi preşedintele USR, Dan Barna, şi prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, precum şi alţi membri ai USR, ai PNL şi ai Platformei România 100.

Iniţial, câteva mii de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, iar la ora 19.00 au plecat în marş spre Parlament pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei.

Numărul protestatarilor a crescut pe traseu. Traficul rutier a fost blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Oamenii s-au oprit câteva minute în Piaţa Universităţii, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989, au cântat Imnul naţional şi au scandat ”România, trezeşte-te!”.

 

Când au ajuns în faţa Parlamentului, numărul manifestanţilor ajunsese la peste 15.000. Aici, oamenii au scandat ”DNA să vină să vă ia”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”.

Şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste.

Desfășurarea protestului livetext:

UPDATE 22:20 Protestele din Bucureşti şi din celelalte oraşe se încheie. La această oră mai sunt doar câteva sute de manifestanţi în faţa Ministerului Justiţiei, care scandează ”Tudorel, demisia!” şi "Tudorel, sluga model!"

UPDATE 22:00 Fostul premier Dacian Cioloş, care a participat duminică seara la protestul din Bucureşti, le-a declarat jurnaliştilor că a decis să fie prezent pentru că ”se ajunge la o limită”. Cioloş a spus că nu este important dacă el face politică şi că, într-un anumit fel, toţi cei care sunt în stradă fac politică pentru că le pasă de România. Printre manifestanţii din Capitală s-au aflat şi preşedintele USR, Dan Barna, şi prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, precum şi alţi membri ai USR, ai PNL şi ai Platformei România 100.

Întrebat ce l-a determinat să se alăture protestatarilor, Dacian Cioloş a răspuns: ”Platforma România 100 a participat la proteste şi la începutul anului şi am crezut că acum e important să fiu şi eu aici, pentru că se ajunge la o limită. A trecut un an de guvernare cu potenţial de creştere economică foarte important. Cred că am ratat multe momente în acest an tocmai din cauza impredictibilităţii şi degringoladei în decizie. Şi mai mult, atitudinea aceasta în justiţie nu face decât să slăbească şi mai mult încrederea celor care pot investi în economie să o facă în România. Nu putem construi bunăstare în România dacă nu avem un soclu solid de onestitate, de cinste şi asta înseamnă că justiţia trebuie să-şi facă treaba”.

”România trece, din punct de vedere economic, printr-o perioadă fastă şi am impresia că ne jucăm cu şansa asta a României, tocmai creând impredictibilitate”, a mai declarat fostul premier.

Întrebat când începe Platforma România 100 o acţiune politică concretă, Dacian Cioloş a precizat: ”O pregătim şi, am spus, la viitoarele alegeri, oricând vor avea loc, vom fi prezenţi. Dar, până atunci, sunt multe lucruri de făcut aici şi acum”.

El a spus că mesajul pe care vrea să îl transmită este că nu ne putem juca cu viitorul României.

”Nu e important ce fac eu personal, ci ceea ce facem noi toţi şi noi trebuie să fim acolo unde e nevoie de noi. Nu cred că e atât de important dacă eu fac politică sau nu. Într-un anumit fel, toţi cei care sunt în stradă fac politică pentru că le pasă de România”, a subliniat Dacian Cioloş.

UPDATE 20:45 Protestatarii din Bucureşti au ajuns în faţa Parlamentului şi strigă ”DNA să vină să vă ia”. Numărul lor a crescut la peste 15.000, coloana întinzându-se din Piaţa Constituţiei până dincolo de Piaţa Unirii.

UPDATE 20:30 Protestatarii au ajuns în aceste momente în Piața Constituției.

UPDATE 19:50 Fostul premier Dacian Cioloș participă la protest.

UPDATE 19:45 Numărul protestatarilor din Bucureşti a ajuns la peste 10.000. Aceştia merge în marş spre Parlament, iar traficul rutier este blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru.

Oamenii s-au oprit câteva minute în Piaţa Universităţii, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989, au cântat Imnul naţional şi au scandat ”România, trezeşte-te!”.

UPDATE 18:55 Sunt aproximativ 4.000 de oameni în Piața Victoriei.

Mulțimea a început să plece spre Piața Romană, iar apoi o va lua spre Parlament.

UPDATE 18:40 Traficul rutier este blocat parţial în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat peste 1.500 de oameni care protestează faţă de modificările la legile justiţiei. Nu se mai circulă dinspre Bulevardul Kiseleff, iar oamenii continuă să sosească în faţa Guvernului.

Oamenii scandează ”Justiţie, nu corupţie”, ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, ”Jos Guvernul”.

UPDATE 18:00 200 de persoane se adunaseră în Piaţa Victoriei la ora 18.00, ora de debut a protestului împotriva modificărilor la legile justiţiei, iar oamenii continuă să se strângă. Jandarmii au montat garduri şi, deocamdată, circulaţia rutieră se desfăşoară normal.

Orban: Am îndemnat membrii şi simpatizanţii PNL să participe la proteste. Şi PNL va organiza manifestaţii în perioada următoare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţă că i-a îndemnat pe membrii şi pe simpatizanţii partidului să participe la protestele anunţate pentru duminică seară împotriva modificărilor la legile justiţiei.

”Sunt solidar cu protestele de stradă anunţate împotriva modificărilor PSD la legile justiţiei. Am îndemnat membrii şi simpatizanţii PNL să participe la aceste manifestaţii şi la orice acţiune de protest împotriva PSD. Ne vom bate pentru a împiedica adoptarea oricărei modificări care să permită controlul justiţiei de către PSD”, a scrie Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.

Liderul PNL anunţă că şi liberalii vor organiza în următoarea perioadă manifestaţii pentru independenţa justiţiei, pentru stoparea involuţiei fiscale initiate de PSD, pentru scoaterea învăţământului din zodia analfabetismului şi subfinanţării, pentru asigurarea dreptului la sănătate al românilor.

Mesajul postat pe pagina de Facebook Corupția Ucide:

De citit!

Ce trebuie să ştim în legătură cu marşul de Azi? Azi avem în faţa noastră două opţiuni:

Opţiunea #1 – Ne găsim o scuză, un pretext şi nu participăm la protest. În cele din urmă, un om în plus sau în minus nu va face o diferenţă. Ne vedem de ale noastre, discutăm cu prietenii ca “Da, n-am mai ieşit la protest. Lasă, că se descurcă şi fără mine.” Dacă crezi că eşti singurul care gândeşte asta, te înşeli. Drumul spre schimbare este pavat cu îndoieli şi fiecare dintre noi a gândit aşa odată când a venit vorba de un protest. Aşa au gândit şi cei 60% care nu au venit la urne în decembrie 2016. Să repetăm oare aceeaşi greşeală?

Din fericire, există Opţiunea #2. Ieşim la marş, arătam public că nu suntem dispuşi să acceptăm corupţia, că vrem un viitor mai bun şi să oferim un mesaj celor care se îndoiesc că schimbarea este posibilă – Da, schimbarea este posibilă. Începe cu noi şi doar trebuie să avem curajul şi speranţa să nu ne lăsăm bătuţi foarte uşor. Politicienii corupţi vor merge până în pânzele albe ca să îşi apere interesele, nu vor renunţa uşor, mai ales că acum au o validare electorală. Ei nu ne-au făcut viaţa uşoară. De ce le-am face-o noi pe a lor?

Să ieşim azi la un protest hotărât şi să urmăm câteva reguli simple pentru a avea impactul pe care ni-l dorim cu toţii. Este posibil câteodată să existe persoane recalcitrante şi agenţi provocatori, care vor încerca să creeze tensiuni şi să provoace reacţia forţelor de ordine. Cum ne protejăm şi cum facem să avem parte de un marş de protest civilizat:

1. Nu afişam un comportament agresiv faţa de jandarmi sau faţă de alţi demonstranţi.

2. Nu încurajam comportamentul violent al celorlalţi demonstranţi.

3. Dacă observăm un comportament abuziv sau violent al forţelor de ordine, îl înregistram cu ajutorul telefonului.

4. Nu strigăm sloganuri obscene.

5. Părăsim temporar demonstraţia, pentru a ne hidrata, încălzi sau odihni. Revenim cu grijă la demonstraţie.

6. Suntem calmi şi solidari. Aducem la protest colegi, prieteni şi membri ai familiei.

7. Vorbim cu oamenii necunoscuţi din jurul nostru. Un protest este o modalitate bună de a socializa şi a face schimb de idei.

8. Dacă un idiot/grup de idioţi încep să arunce cu obiecte spre clădiri/forţe de ordine doar ca să facă scandal, toată lumea se lăsă în jos, vă depărtaţi de acel grup, astfel încât acele persoane care vor să cauzeze scandal, să fie super vizibile.

Când toată lumea stă jos ghemuită, orice idiot care aruncă cu o sticlă o să fie la fel de vizibil ca şi Mona Lisa. Deci strategia lui de a face scandal o să eșueze.

Aşadar, cu câţi prieteni vii azi la protest? Schimbarea începe cu noi şi nu se termină niciodată. E un drum lung, iar perseveranţa noastră în fata corupţiei le va da şi celorlalţi încrederea şi speranţa că puterea este de fapt în mâinile noastre.

"Corupția moare în fața celor care acționează fără să aștepte nimic în schimb" - Acesta este şi scopul pagini Corupţia Ucide.

 Noi suntem generația care dorim să schimbăm, dar şi facem ceva concret ca acest lucru să se întâmple. Prin puterea exemplului. Nu stăm pasivi așteptând doar autoritățiile publice să facă ceva. Nu suntem niște naivi care credem că schimbarea o să vină fără ca noi să facem ceva. Învaţă să îţi ceri drepturile. Ce drepturi ? Învaţă-ţi drepturile.

Schimbarea începe cu noi! Un pic azi, un pic mâine. Încercam pentru început să nu ne mai enervăm.

Să nu mai claxonam(Când ai drum în Cluj, fă o vizita să vezi cum arată un oraş unde claxonul este folosit mult mai rar).

Nu ne enervam nici în trafic, nici pentru că nu suntem de acord cu părerea celui de lângă noi.

Învăţăm să aducem o critică constructivă şi să planificăm pe termen lung.

Sunăm la poliţie când vedem un abuz, de exemplu o maşină parcată pe trotuar care obliga o mamă cu copilul să iasă în stradă ca să ocolească maşina. ·

Nu ne mai “cade” ţigara din mână pe stradă. Şi nu, gândirea tip “Dar pentru asta sunt plătiţi gunoieri, ca să strângă după mine” nu este o gândire sănătoasă şi civilizată. Ştiu că nu e greu. Ştiu că o să ne iasă. Şi dup’aia ştii ce facem? Ne uităm peste câţiva ani în oglindă şi o să vedem că suntem alţi oameni.De fapt mai bine!

Nu ne mai uităm în oglindă, ci direct la politicieni. Că cică ăştia-s oglinda societăţii. În toamna am avut alegerile parlamentare. Ne asumăm un angajament să nu mai votăm niciodată vechilor partide. Asta și facem.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Toader răspunde criticilor lui Iohannis: Eram obligat prin lege să merg în Parlament să prezint Legile Justiției
Toader răspunde criticilor lui Iohannis: Eram obligat prin lege să merg în Parlament să prezint Legile Justiției

Ministrul Justiției ii răspunde presedintelui Klaus Iohannis. Șeful statului l-a criticat dur pe Tudorel Toader, după ce a decis să predea proiectul de modificare a Legilor Justitiei comisiei speciale din Parlament.

Esca şi Escu. CTP, despre legile Justiției:
Esca şi Escu. CTP, despre legile Justiției: "N-am văzut nicio manifestare a opiniei publice"

Esca și Escu, episodul II. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare joi seara, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Șefa Înaltei Curți le cere lui Dragnea și Tăriceanu să trimită proiectul lui Tudorel Toader înapoi la minister
Șefa Înaltei Curți le cere lui Dragnea și Tăriceanu să trimită proiectul lui Tudorel Toader înapoi la minister

Preşedinta instanţei supreme le cere şefilor Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, să trimită înapoi la minister, proiectul de modificare a Legilor Justiţiei, scris de Tudorel Toader.

Tudorel Toader dă vina pe alţii pentru
Tudorel Toader dă vina pe alţii pentru "marea eliberare" din închisori

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader răspunde într-o postare pe Facebook criticilor refeitoare la impactul legii care permite eliberarea deţinuţilor cazaţi în spaţii de detenţie necorespunzătoare.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.