Proteste ale angajaților din penitenciare. Cer personal mai mult și salarii mai mari

Dată publicare: 25-02-2021 17:07
Dată actualizare: 25-02-2021 17:43


Angajații din mai multe penitenciare din țară au protestat joi. Spun că este nevoie de mai mult personal pentru a face față volumului mare de muncă.

Agenții cer și respectarea unor drepturi salariale și sunt deciși să continue protestele până când vor primi un răspuns.

Zeci de angajați de la Penitenciarul Gherla au cerut joi soluții pentru criza de personal din instituție. Sindicaliștii spun că le-au ajuns cuțitul la os, mai ales că sunt mereu obligați să facă ore suplimentare.

Angajații care au protestat acuză și lipsa de comunicare cu autoritățile. Mai mult, aceștia spun că în multe cazuri și condițiile de muncă lasă de dorit.

Sorin Dumitrașcu, președinte Federația Sindicatelor ANP: „Acest protest este cauzat de lipsa de dialog cu autoritățile, este cauzat de nemulțumirile angajaților penitenciarelor legat de lipsa de personal, lipsa dotărilor, numărul extrem de mare de ore suplimentare și volumul imens de muncă, în condițiile acestea ale lipsei de personal.”

Florin Stoica, secretar general SNPP: „Un agent de penitenciar are un salariu minim de baza de 570 de lei, restul sunt sporurui făcute de către ei, dacă taie aceste sporuri, cum să rămâi cu 570 de lei, nici salariul minim pe economie - e de râsul lumii, Pentru asta protestăm.”

Mirel Pop, angajat Penitenciar Gherla: „Sperăm să primim așa cu ni s-a promis toate drepturile care ni se cuvin. Mărirea cu 25 la suta a salariului și alte sporuri.”

Proteste au fost și la Penitenciarului de Maximă Siguranță din Aiud, din județul Alba.

Florin Schiopu, președintele Federației Sindicatelor din sistemul penitenciar: „Avem o acută lipsă de personal ajungem undeva la jumtatate 50% a numărului de oameni de care am avea nevoie. Necesarul de personal a fost de 20.000 de oameni, la momentul acesta suntem la 10.000 de oameni”.

În penitenciarul de maximă siguranță din Aiud sunt încarcerate peste 700 de persoane, iar deficitul de personal este de aproape 40%, ceea ce înseamnă că volumul de muncă crește.

Daniel Pasc, președintele Sindicatului Liber Penitenciarul Aiud: „Avem colegi care lucrează cu până la 100 sau peste 100 de deținuți în cadrul unei secții, asta înseamnă că gestionează programul de dimineața până seara sau până la deșteptare”.

Sindicaliștii spun că vor continua protestele și în următoarea perioadă.


VIDEO PROTVPLUS.RO