Sindicaliști: ”Industria de apărare din România riscă să se închidă”. Protest la Guvern
Industria de apărare din România riscă să se închidă, întrucât nu mai există personal specializat şi nici bani de investiţii în acest sector, a declarat secretarul general specializat pe industria de apărare din cadrul CNS Cartel Alfa şi BNS.
Circa 100 de angajaţi din industria de apărare afiliaţi celor două confederaţii sindicale au protestat, între orele 11:00 şi 13:00, în faţa sediului Guvernului, solicitând premierului Viorica Dăncilă măsuri pentru a relansa sectorul.
Oamenii au scandat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie” şi ””Noi am muncit, voi nu ne-aţi plătit”.
"Sunt 28 de ani de dezastru total în industria de apărare. În decembrie 2017 ne-am întâlnit cu premierul Mihai Tudose şi am convenit să relansăm industria de apărare. S-a schimbat Guvernul, iar în cinci luni nu a fost nicio mişcare, nimic nu s-a rezolvat. Doamna premier are pe masă o adresă a noastră din 5 februarie şi nu am primit niciun răspuns", a arătat Bucuroiu.
Liderul sindical a indicat lipsa banilor pentru investiţii.
"Este un dezastru total şi noi trebuie să intrăm pe piaţa concurenţială, dar noi nu modernizăm, nu retehnologizăm, nu facem nimic", a atras el atenţia.
Bucuroiu a amintit şi salariile foarte mici din domeniu, dând exemplul unei pirotehniste cu 39 de ani vechime, care primeşte în mână 1.600 de lei, în condiţiile în care lucrează cu explozibil şi există pericol în orice moment.
"Lipsa specialiştilor devine o problemă de securitate. Prin atingerea nivelului minim de 8.700 de oameni, prin vârsta înaintată - 54 de ani media, industria de apărare riscă să se închidă în mod automat, în condiţiile în care România este într-un spectru geopolitic destul de acid. Dacă ne uităm la clădirea Guvernului, pare părăsită. E părăsită de 28 de ani", a mai spus el.
Sindicaliştii vor protesta şi miercuri în Piaţa Victoriei, tot între orele 11:00 şi 13:00.